V košickej knižnici nechcú novú riaditeľku, poslanci ju schválili

Knihovníci z východu protestujú proti výberu novej riaditeľky Verejnej knižnice J. Bocatia v Košiciach. Tou sa stala doterajšia hovorkyňa úradu Košického samosprávneho kraja Soňa Jakešová.

15.12.2014 12:00 , aktualizované: 16.12.2014 09:35
Soňa Jakešová, hovorkyňa Košického... Foto: ,
Soňa Jakešová
debata (4)

Poslanci Košického samosprávneho kraja (KSK) schválili dnes, v pondelok 15. decembra, za riaditeľku Verejnej knižnice Jána Bocatia v Košiciach Soňu Jakešovú, ktorú na tento post navrhla konkurzná komisia. Za bolo 36 poslancov, traja boli proti a siedmi sa zdržali.

Riaditeľka Verejnej knižnice Jána Bocatia so sídlom v Košiciach Klára Kernerová požiadala listom zo dňa 30. septembra 2014 predsedu KSK Zdenka Trebuľu o uvoľnenie z funkcie riaditeľky k 31. decembru 2014. Jej požiadavke vyhoveli. Predseda Košického samosprávneho kraja vyhlásil konkurz na obsadenie funkcie riaditeľa Verejnej knižnice Jána Bocatia. Na základe výsledkov hodnotenia konkurzná komisia odporúčala predsedovi KSK predložiť na rokovanie zastupiteľstva na vymenovanie do funkcie riaditeľa Verejnej knižnice Jána Bocatia so sídlom v Košiciach Soňu Jakešovú.

Poslanci schválili, aby v rozprave vystúpila Emília Antolíková, ktorá je členkou Asociácie verejných knižníc. Uviedla, že nevystupuje v mene asociácie, ale predovšetkým v mene slovenských knihovníkov, ktorí podpísali petíciu, v ktorej sa obracajú na poslancov KSK, aby neschválili tento návrh. Podľa nej navrhnutá kandidátka na post riaditeľky nemá knihovnícke vzdelanie, ani prax. Trebuľa uviedol, že Soňu Jakešovú považuje za vzdelaného odborníka s manažérskymi schopnosťami, a preto navrhol jej vymenovanie.

Jakešová uviedla, že si váži prácu knihovníkov a vyslovila presvedčenie, že košická verejná knižnica bude naďalej pokračovať v odbornej práci. Doložila, že knižnica má zo zákona okrem odbornej činnosti starať sa aj o kultúrnu a duchovnú oblasť. Knižnice musia reagovať na nové výzvy, aby si zabezpečili ďalší rozvoj vo veku informačno-komunikačných technológií.

Podľa knihovníkov bolo výberové konanie zmanipulované

Podľa knihovníkov bolo výberové konanie zmanipulované, prihovárajú sa za riaditeľa s praxou, ktorý spĺňa odborné kritériá. Košická župa výhrady odmieta s tým, že nie sú podložené faktami.

Verejná knižnica J. Bocatina v Košiciach. Foto: Boris Macko, Pravda
Verejná knižnica J. Bocatina v Košiciach, košice, knižnica Verejná knižnica J. Bocatina v Košiciach.

Knihovníci hovoria, že posudzovanie nového šéfa knižnice nebolo v poriadku. Záujem malo celkovo šesť uchádzačov, z toho dvaja mali skúsenosti v knihovníctve a v riadení. „Na Slovensku sa stále častejšie stretávame s manipuláciou konkurzov na riadiace posty knižníc. Napriek odbornému potenciálu mnohých uchádzačov knihovníkov so skúsenosťami a praxou v mnohých prípadoch vyhrávajú výberové konania ľudia, ktorí s knižnicami nemali nikdy nič spoločné, bez skúseností a bez odborných znalostí. Tento trend je stále silnejší a prejavuje sa v mnohých knižniciach na Slovensku,“ uvádza sa vo vyhlásení riaditeľky Hornozemplínskej knižnice vo Vranove nad Topľou Emílie Antolíkovej a Gabriely Futovej z Knižnice P. O. Hviezdoslava v Prešove, ktoré zbierajú aj podpisy pod petíciu s názvom Za presadzovanie odbornosti pri výberových konaniach. Podľa nich sa takéto prípady stali aj v niektorých knižniciach na strednom a východnom Slovensku. Knihovníčky nechcú, aby sa takto ďalej pokračovalo a hazardovalo s kultúrnym dedičstvom a podceňoval sa význam knižníc a knihovníckej profesie.

Doterajšia dlhoročná riaditeľka knižnice Klára Kernerová, ktorá požiadala o uvoľnenie z funkcie, výberové konanie bližšie hodnotiť nechcela, pretože nebola v komisii. Osobne nepozná ani Soňu Jakešovú. „Ale ako dlhoročná riaditeľka a knihovníčka si myslím, že je dobré, ak knižnicu riadi človek, ktorý má na to vzdelanie a skúsenosti. Samozrejme musí vedieť aj to, o čom je práca v knižnici,“ povedala Kernerová. Aj podľa nej mali radšej vybrať riaditeľku z uchádzačiek, ktoré sa zúčastnili na výberovom konaní, pričom mali zodpovedajúce vzdelanie a prax.

V konkurze žiadali manažérov, nie odborníkov, vraj sa to osvedčilo

Podľa hovorkyne predsedu Košického samosprávneho kraja Zuzany Bobríkovej pochybnosti o objektivite členov komisie nie sú podložené žiadnymi reálnymi faktami. „Konkurzná komisia navrhla predsedovi pani Jakešovú, predseda sa s týmto návrhom stotožnil a predložil návrh zastupiteľstvu kraja. Podľa nej sa požiadavky na riaditeľov presúvajú od odbornosti smerom k manažérskym zručnostiam a schopnostiam. Preto v podmienkach konkurzu bola riadiaca prax, nie prax v knižnici. Osvedčilo sa to aj pri inom type inštitúcií, napríklad v školách. "Ak má kandidát vyššiu kvalifikáciu, než zriaďovateľ požaduje, je otázne, či vie zriaďovateľ takého odborníka a jeho rozvojové plány dostatočne ohodnotiť a finančne vykryť. Knižnice majú obmedzené možnosti mimorozpočtových zdrojov. Taký skvelý odborník, ako bola záujemkyňa s 15-ročnou praxou, by mal byť na vyššej riadiacej funkcii,“ poznamenal Bobríková.

Verejná knižnica Jána Bocatia v Košiciach patrí medzi najvýznamnejšie a najväčšie knižnice nielen v meste, ale aj v kraji. Vo svojom fonde má vyše 300-tisíc dokumentov a momentálne majú registrovaných vyše 12-tisíc čitateľov. Okrem centrálnej požičovne na Hviezdoslavovej ulici v Starom Meste, ponúka svoje služby aj v pobočkách v jednotlivých mestských častiach. Tí, čo sa zaujímajú o hudbu či o regionálne dejiny, môžu navštíviť špecializované oddelenie knižnice na Hlavnej ulici. Počiatky Verejnej knižnice Jána Bocatia siahajú do 17. storočia, do obdobia vzniku Košickej univerzity. Jej zakladateľ – jagerský biskup Benedikt Kisdy – daroval svojmu ústavu väčší počet kníh, ktoré sa stali základom knižnice.

Aký ďalší postup knihovníci teraz zvolia, to Antolíková nevedela. Vzdať sa však nechcú. Uvažuje, že sa obrátia na ministerstvo kultúry, aby nastavilo presné pravidlá pre výber riaditeľov knižníc. „Lebo do ďalších výberových konaní sa už knihovníci ani hlásiť nebudú, Vopred budú mať pocit, že je to zbytočné. Alebo nech potom radšej zmenia legislatívu tak, že si tam vedenie kraja rovno dosadí svojho človeka bez výberového konania,“ myslí si Antolíková.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #košická knižnica #riaditeľka #verejná knižnica J. Bocatina