Košický kraj je proti prieskumu rádioaktívnych nerastov

Poslanci Košického samosprávneho kraja (KSK) v pondelok rokovali o návrhu kraja k žiadosti spoločnosti Ludovika Energy o predĺženie ťažby rádioaktívnych nerastov v košickej rekreačnej lokalite Jahodná – Kurišková.

15.12.2014 11:30
debata

V uznesení vyjadrili nesúhlas s predĺžením lehoty na prieskum o desať rokov s tým, že to nie je v záujme obyvateľov Košického kraja.

V prijatom uznesení Košický samosprávny kraj nesúhlasí so zámerom predĺženia lehoty na prieskum v lokalite Jahodná o desať rokov pre firmu Ludovika Energy. Vyzýva ministerstvo, aby nevyhovelo žiadosti spoločnosti Ludovika, ani inému subjektu. Nesúhlasí s dobývaním akýchkoľvek nerastov v lokalite Jahodná – Kurišková. Za uznesenie hlasovalo 48 poslancov, nik nebol proti a dvaja sa zdržali.

Spoločnosť Ludovika Energy, s.r.o. je dcérou spoločnosti European Uranium Resources Ltd. V lokalite Jahodná – Kurišková robí prieskum od roku 2005 a ministerstvo životného prostredia spoločnosti lehotu už dvakrát predĺžilo, pričom lehota tretieho predĺženia uplynie v apríli 2015.

Ludovika tvrdí, že za toto obdobie v lokalite investovala vyše 20 miliónov eur. O predĺženie lehoty žiada, aby mohla vypracovať záverečnú správu o výskyte uránovo-molybdénových rúd, ako aj vykonanie analýz výskytu vzácnych zemín, ktoré sú v súčasnosti žiadaným artiklom.

debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Košice #Jahodná #Košický kraj #rádioaktívne látky