Kotleba môže prísť až o 18 platov

Poslanci Banskobystrického samosprávneho kraja budú preverovať podozrenie, že jeho predseda Marian Kotleba porušuje zákon o konflikte záujmov.

07.01.2015 09:47 , aktualizované: 08.01.2015 07:42
Marian Kotleba Foto: ,
Marian Kotleba (vľavo) ako župan chodil na rôzne akcie s členmi svojej strany.
debata (155)

Na jednej strane sú sporné peňažné dary, ktoré predsedovi kraja majú na súkromný účet posielať zamestnanci župného úradu a tiež jeho živnostenské oprávnenie, ktoré platilo ešte niekoľko mesiacov po tom, čo už bol županom. Ak poslanci porušenie zákona potvrdia, predseda kraja môže prísť až o 18 platov.

Aj napriek tomu, že o odvádzaní peňažných darov na Kotlebov účet poslanci kraja v decembri na zastupiteľstve hovorili, konať sa rozhodli až po tom, čo podpredseda strany Sieť Miroslav Beblavý informoval, že im posiela dva podnety pre porušenie ústavného zákona o konflikte záujmov. Jeden za spomínané peňažné dary, druhý za podnikanie.

K údajnému odvádzaniu „dvadsiatkov“, teda 20 percent z platu, sa pritom Kotleba už minulý mesiac vyjadril. Pred novinármi priznal, že dostáva na účet peňažné dary aj od zamestnancov úradu s tým, že tak chcú podporovať jeho politickú činnosť a robia to dobrovoľne. Akýkoľvek nátlak pod hrozbou straty zamestnania poprel. Celou záležitosťou sa vtedy začala zaoberať banskobystrická krajská polícia v spolupráci s Národnou kriminálnou agentúrou. Podľa banskobystrickej krajskej policajnej hovorkyne Márie Faltániovej polícia na tom pracuje, vec je v štádiu preverovania.

Beblavý upozorňuje, že verejní funkcionári tieto typy darov prijímať nemôžu. Za porušenie zákona v tomto prípade hrozí pokuta až do výšky 12 mesačných platov. Podnety, ktoré Beblavý poslal, budú podľa neho slúžiť aj ako test pre poslancov BBSK, ako sa vedia zhostiť svojej základnej úlohy, kontroly výkonnej moci. „Ak je možné, aby vysokí verejní funkcionári takto zneužívali svoju funkciu, tak je možné čokoľvek,“ dodal Beblavý.

Banskobystrickí župní poslanci zatiaľ podnety nemajú k dispozícii, informácie vedia len z médií. „Ešte nemáme nič v rukách. Keď podnety dostaneme, budeme sa nimi zaoberať a informovať o výsledkoch šetrenia,“ povedal predseda komisie na ochranu verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov Ján Šeševička.

Rovnako zareagovala aj predsedníčka najsilnejšieho poslaneckého klubu Smer-KDH Ľubica Laššáková. „Zatiaľ nemáme nijaké oficiálne informácie, keď to príde, VÚC-ka nám to musí všetkým rozposlať a budeme konať. Okamžite podáme žiadosť na mimoriadne zastupiteľstvo, na ktorom sa tým budeme zaoberať a žiadať prešetrenie celej veci komisiou,“ povedala s tým, že z dostupných informácií podľa nej došlo k porušeniu ústavného zákona.

Šéf druhého najpočetnejšieho Klubu nezávislých poslancov Ladislav Kukolík dodal, že budú žiadať aj predsedu kraja, aby sa poslancom k týmto podnetom vyjadril.

Podľa hovorcu župy Vladimíra Gürtlera predseda kraja bol v stredu pripravený v spravodajskej televízii vystúpiť v priamej diskusii s poslancom parlamentu Miroslavom Beblavým, ktorý sa jej však vyhol. Beblavý na to reagoval, že bol na služobnej ceste. „Priznám sa však, že ani neviem, o čom by som s ním diskutoval, keďže som podal podnet, ktorý je faktograficky podložený a má o ňom rozhodnúť zastupiteľstvo,“ reagoval.

Podľa odborníka na ústavné právo Petra Kresáka skutky, ktoré opisuje Beblavý, spadajú pod zákon o konflikte záujmov. „Ak krajskí poslanci potvrdia, že sa stali, môže nastať sankcia, musí tomu však predchádzať dôkladné prešetrenie a preverenie všetkých skutočností,“ povedal. V prípade, že zamestnanci župného úradu posielali peňažné dary predsedovi kraja na jeho osobný účet, je to podľa neho problém, pretože verejný funkcionár nemôže získavať dary ani nikoho nabádať na ich získavanie.

Na ťahu sú teraz krajskí poslanci. „V prípade predsedu samosprávneho kraja o porušení ústavného zákona rozhoduje krajské zastupiteľstvo, pričom sa vyžaduje trojpätinová väčšina na konštatovanie porušenia,“ dodal Kresák s tým, že aj keby županovi udelili sankciu, ten sa môže ešte obrátiť na Ústavný súd.

Druhý Beblavého podnet sa týka podnikania. Ako predseda BBSK mal Kotleba už po 30 dňoch od nástupu do funkcie zákaz podnikať, teda od konca januára minulého roka. V živnostenskom registri však bola jeho živnosť pozastavená až 1. júna. To podľa Beblavého vyvoláva podozrenie, že si svoju povinnosť nesplnil. Zo zákona hrozí za to pokuta v podobe straty šiestich mesačných platov.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

155 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Beblavý #Marian Kotleba #Banskobystrický samosprávny kraj