Mohylu v Očkove ničia vandali. Zachránia ju dobrovoľníci?

Mohyla v Očkove, vzácna historická pamiatka medzi Novým Mestom nad Váhom a Piešťanmi, ktorá už roky chátra, sa možno dočká aj lepších časov. Na jej záchranu sa podujalo miestne občianske združenie spolu s obcou.

13.01.2015 10:00
mohyla, Očkov Foto: ,
Starosta Očkova Miroslav Beňovič (vľavo) a predseda občianskeho združenia Hrad Tematín Mojmír Choma chcú spoločne zatraktívniť unikátnu kultúrnu pamiatku.
debata (5)

Samotná mohyla pochádza z mladšej bronzovej doby a je hrobom významného veľmoža, možno kniežaťa, ktorého tu v 12. storočí pred naším letopočtom pochoval ľud takzvanej velatickej kultúry. V priestoroch bývalej tehelne mohylu objavili archeológovia v päťdesiatych rokoch minulého storočia a dodnes patrí k najvýznamnejším objavom slovenskej archeológie na strednom Považí.

„Určite je to jeden z unikátnych nálezov Slovenska a zaslúžil by si slušnú prezentáciu. Je to nález európskeho významu, takýchto exkluzívnych hrobov je v strednej Európe málo,“ povedal Matej Ruttkay, riaditeľ Archeologického ústavu SAV v Nitre.

Vzácny nález sprístupnili verejnosti. Nad hrobkou vyrástol presklený prístrešok so šikmými sklami, aby si ju návštevníci mohli pozrieť zo všetkých strán. V posledných rokoch však areál chátra, stal sa terčom vandalov a obec, ktorá je vlastníkom tejto pamiatky, nemá dosť síl, aby ju udržiavala a chránila. Na jej neutešený stav poukázala Pravda v marci minulého roku. Dobrovoľníci z občianskeho združenia Hrad Tematín chcú tento stav zmeniť.

„Naše občianske združenie opravuje hrad Tematín, ale keď sme sa dozvedeli, v akom stave je mohyla v neďalekom Očkove, povedali sme si, že ju pomôžeme zachrániť. Stretli sme sa so starostom a dohodli sme sa na postupe. Tento rok bude úvodný, požiadame ministerstvo kultúry o grant na prípravnú fázu,“ vraví Mojmír Choma, predseda občianskeho združenia.

Združenie žiada príspevok vo výške 16 700 eur. Táto suma by mala stačiť na prípravnú fázu, ktorá bude obsahovať architektonické štúdie, nové prezentácie národnej kultúrnej pamiatky, vypracovanie projektovej dokumentácie, statické posudky a oplotenie. Len samotné oplotenie areálu bude mať celkovú dĺžku takmer pol kilometra a má stáť sedem- až osemtisíc eur. Oplotenie je veľmi dôležité pre ďalšiu ochranu areálu, aby sa sem voľne nedostali vandali.

Podľa Jozefa Bednára, hovorcu ministerstva kultúry, vlastníci alebo správcovia národných kultúrnych pamiatok môžu žiadosti o podporu prostredníctvom špecializovaného dotačného programu Obnovme si svoj dom posielať do 16. januára. Projekty bude posudzovať dotačná komisia, o podpore najlepších projektov by malo byť rozhodnuté najneskôr do konca apríla tohto roka.

„Bez ohľadu na to, či bude projekt podporený, alebo nie, začneme spolu s obcou čistiť tento areál. Predovšetkým bude treba skosiť náletovú zeleň, ktorou areál zarástol. Naším cieľom je trvalá udržateľnosť projektu, aby sme zachovali sústavnú starostlivosti o túto pamiatku. Nie iba to, že tento rok prídeme, vykosíme a koniec. Teraz budeme čistiť areál, na ďalší rok pridáme ďalšie veci,“ dodal Mojmír Choma.

Pre obec, ktorá nemá ani 500 obyvateľov, je starostlivosť o areál veľkou záťažou. Nie je tu len mohyla, ale aj zvyšky očkajovského kaštieľa, kde bývali vystavené muzeálne exponáty, kým ich nerozkradli (našťastie len repliky). Zlodeji ukradli aj kovovú bránu, ktorou sa do areálu vchádza. Lokalita je vzácna tým, že sa tu na jednom mieste nachádzajú pamiatky z rôznych historických období. Našli sa tu germánske hroby z rímskej doby, aj dva betónové bunkre pre nemecké guľometné hniezda z druhej svetovej vojny. Obec sa snaží areál aspoň pravidelne kosiť, aby sa k mohyle mohli návštevníci vôbec dostať.

„Rozbité sklá na prístrešku mohyly a vandalizmus, to je zakliaty kruh. Vandali sklo rozbijú, obec ho dá zaskliť a tak to ide dokola. Vítame spoluprácu s občianskym združením a na obnovu pamiatky chceme využiť aj eurofondy. Mohyla je zabudnutá, ale ak bude areál v lepšom stave, príde sem viac návštevníkov, veď v susedstve sú také turistické atrakcie, ako je Čachtický hrad či Park miniatúr v Podolí,“ vraví Miroslav Beňovič, starosta Očkova.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #mohyla #Očkov