Zima mení Jánošíkove diery na ľadový raj

Jánošíkove diery sú krásne v lete i v zime. Úzky kaňon, ktorým preteká Dierový potok, padajúci cez vodopády a voda z neho sa hromadí v skalných jazierkach, sa v tomto ročnom mení na zamrznuté kráľovstvo.

13.01.2015 15:00
Jánošíkove diery, Malá Fatra, ľad, turisti, Foto: ,
Návšteva Dier v Malej Fatre má svoje čaro nielen v lete, ale aj v zime.
debata (1)

Voda, ktorá steká po skalách, vytvára ľadopády, v skalných dierach rastú ľadové cencúle od tenkých ihličiek po hrubé kvaple. A hoci sa v posledných dňoch oteplilo, ľadová krása odoláva.

„Mrázik sa doslova vyhral. Keď to budem hodnotiť z chlapského pohľadu, poviem, že je to ako nádherná žena, za ktorou sa musí človek obzrieť a zaľúbiť sa do nej,“ opísal úchvatný prírodný úkaz predseda Združenia turizmu Terchová Jozef Mičo.

Nové lávky spríjemnia pohyb už v úvodnej časti... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Jánošíkove diery, ľad, zima, turisti, skaly Nové lávky spríjemnia pohyb už v úvodnej časti Jánošíkových dier.

Oblasť je prístupná celoročne. „Každé ročné obdobie má svoje čaro a zima v Dierach je úžasná. Krásne ľadové kvaple, výborný vzduch,“ hovorí Ján Rechtorík z Terchovej, ktorý Diery navštívil so skupinkou českých turistov. „Chodievame sem v lete pravidelne, ale v zime sme tu po prvý raz. A je tu krásne,“ dodal Lubomír Pešák z Olomouca.

Jánošíkove diery sú súčasťou Národnej prírodnej rezervácie Rozsutec a skladajú sa z troch častí – Dolné, Nové a Horné diery. Sú v nich viac ako dve desiatky vodopádov. Zdolávajú sa cez rebríky, lavičky či pomocou reťazí. Menej zdatní turisti sa môžu teraz v zimnom období vybrať menej náročnou trasou cez krátky úsek od hotela Diery po rázcestie Ostrvné, kde je v snehu vychodený chodník, kde ešte nie sú rebríky a kde Občianske združenie Diery urobilo nové drevené lávky, ktoré zjednodušili prechod týmto úsekom.

Ľadopády Jánošíkovnho zamrznutého kráľovstva. Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Jánošíkove diery, ľad, zima, sneh, turisti Ľadopády Jánošíkovnho zamrznutého kráľovstva.

Jozef Mičo, ktorý je aj dobrovoľným členom Horskej záchrannej služby, prízvukuje, že v zimnom období treba dbať na bezpečnosť a myslieť na správnu turistickú obuv. „Diery sú krásne, no môžu byť aj zradné. Netreba poľaviť v obozretnosti. A treba mať vhodnú a dobrú turistickú obuv, rukavice, turistické oblečenie. A úplne ideálne je, ak si návštevníci zoberú so sebou mačky,“ odporučil horský záchranár. Aktuálne podmienky v horstve Malej Fatry, výstrahy a odporúčania si môžu turisti overiť na internetovej stránke Horskej záchrannej služby.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ľad #Jánošíkove diery #Terchová