Košického exprimátora čaká súd

Bývalý košický primátor František Knapík sa čoskoro postaví pred sudcov Špecializovaného trestného súdu.

13.01.2015 18:22
debata (6)

Dôvodom majú byť státisícové machinácie pri verejnom obstarávaní. Bývalý šéf metropoly východu sa k žalobe vyjadriť nechcel. „Zatiaľ k tomu neviem zaujať stanovisko, písomne mi nič neprišlo. Nekonal som protizákonne. Viac sa už k tejto téme ani nechcem vyjadrovať,“ povedal exprimátor, ktorý má na vlastnú žiadosť pozastavené členstvo v materskom KDH.

Kauza sa začala ešte v roku 2009, keď Košice hľadali kvôli nákupu autobusov z eurofondov externého poradcu, pričom hlavným kritériom mala byť cena. Podľa polície vyhrala spoločnosť, ktorá prišla so sumou 67-tisíc eur, zatiaľ čo iná spoločnosť dala ponuku zhruba o 10-tisíc eur nižšiu. Navyše do zmluvy s víťaznou bratislavskou firmou sa dostali aj dodatky, ktoré nakoniec výrazne zvýšili výšku odmeny. Tá sa vyšplhala na státisíce eur.

Mesto sa navyše zaviazalo, že z eurofondov určených na nákup autobusov zaplatí spomínanej firme štyri percentá. Peniaze na účet firmy skutočne prišli v roku 2010. Podľa záverov policajného vyšetrovania vtedajší primátor takúto zmluvu podpísal aj napriek upozorneniu, že mestu chýbajú peniaze.

Vzniknúť tak mala škoda vyše 430-tisíc eur. Ministerstvo financií túto sumu nepreplatilo, keďže podľa neho išlo o neoprávnené výdavky. Spolu s exprimátorom je obžalovaný aj bývalý šéf oddelenia strategického rozvoja magistrátu. Obom v prípade dokázania viny hrozí trest vo výške od 7 do 12 rokov nepodmienečne.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #súd #František Knapík