Petržalskú plaváreň nedostavajú skôr ako v máji

Stavebné práce na plavárni v bratislavskej mestskej časti Petržalka neukončia skôr ako v máji tohto roku. Po ich ukončení bude kolaudačné konanie a samotnému otvoreniu musí predchádzať aj skúšobná prevádzka.

15.01.2015 10:00
debata

„Hovoriť už teraz o termíne otvorenia pre verejnosť je predčasné aj z toho dôvodu, že termín ukončenia stavby závisí aj od poskytnutia druhej polovice prisľúbenej dotácie od Bratislavského samosprávneho kraja,“ povedala tlačová tajomníčka Miestneho úradu Petržalka Michaela Platznerová.

Ako uviedla, pri každej stavbe sa vyskytnú veci, ktoré sú nečakané. Často k starším rozvodom chýba písomná dokumentácia. „To sa stalo aj na ploche, kde spoločnosť začala s výstavbou plavárne. Stavebník na jednom mieste odkryl v zemi časť starej kanalizácie, ktorá nebola v plánoch zakreslená, tú musel odstrániť z dôvodu kolidovania so základmi budovy. Na inom mieste bol zase vodovod umiestnený inde, ako to vyznačila Bratislavská vodárenská spoločnosť, a časť museli tiež presunúť z dôvodu zasahovania do základov budovy,“ zhrnula Platznerová s tým, že tieto úpravy zdržali stavbu o niekoľko dní.

V súčasnosti je na petržalskej plavárni kompletne dokončený strop na podzemnom podlaží, hydroizolácie podzemného podlažia, kanalizácia a zasýpajú podzemné podlažie. „Zhotovujú múry a zvislé železobetónové konštrukcie, stĺpy na nadzemnom podlaží. Dokončujú oceľovú konštrukciu, oceľové stĺpy v nadzemnej časti kruhovej časti budovy. Následne príde na rad montáž bazénovej technológie a toboganu,“ pokračuje tajomníčka. Tobogan bude dlhý približne 75 metrov s tromi otočkami a nástupné miesto bude vo výške približne sedem metrov. Zároveň budú montovať aj nerezové bazény.

V minulom roku spoločnosť Metrostav Slovakia a. s. vybetónovala základové pätky a zhotovila železobetónové podlahy podzemného podlažia. „Ďalej pokračovala so zhotovením zvislých nosných železobetónových a murovaných konštrukcií, aby na ne mohla osadiť železobetónové stropy,“ dodala Platznerová.

Plaváreň bude na priestranstve medzi Jiráskovou a Tupolevovou ulicou. Základný kameň prvej verejnej plavárne v Petržalke položili začiatkom júla minulého roka. Denná kapacita plavárne bude 640 návštevníkov. Peši bude dostupná do 15 minút pre 9 500 bytov. Návštevníci plavárne budú mať k dispozícii 25-metrový plavecký päťdráhový bazén, zážitkový bazén, detský bazén a whirlpool pre relax v horúcej vode. Chýbať nebude ani saunový svet, soláriá či občerstvenie.

Pre vodičov tu bude možnosť zaparkovať na štyroch parkoviskách s celkovou kapacitou 53 miest, z toho dve parkovacie miesta budú vyhradené pre vozidlá osôb s obmedzenou schopnosťou pohybu. Výstavba plavárne bude stáť 4,2 milióna eur. Mestská časť si zobrala na výstavbu úver, dotáciu pre mestskú časť odsúhlasili aj poslanci Bratislavského samosprávneho kra­ja.

debata chyba
Viac na túto tému: #Petržalka #plaváreň