Dopravné nehody vozidiel MHD v Bratislave klesli o štvrtinu

Po prijatí súboru opatrení na zníženie nehodovosti, ktoré manažment Dopravného podniku Bratislava (DPB) zaviedol ešte v roku 2011, sa v medziročnom porovnaní prejavili pozitívne výsledky. Nehodovosť z vlastnej viny klesla o 25 percent.

15.01.2015 12:30
debata (2)

Vedenie DPB pravidelne vyhodnocuje štatistiky nehodovosti a škodových udalostí a následne prijíma aj ďalšie opatrenia. „Vďaka prijatým opatreniam na zníženie dopravnej nehodovosti a škodovosti s cieľom zvýšenia kvality poskytovaných dopravných služieb cestujúcej verejnosti, poklesol počet nehôd zavinených vodičmi Dopravného podniku za rok 2014 v porovnaní s rokom 2013 až o 25 percent. Ukázalo sa teda, že všetky prijaté opatrenia boli efektívne a budeme v nich pokračovať aj naďalej,“ povedal predseda predstavenstva a generálny riaditeľ DPB Ľubomír Belfi.

Dopravná nehodovosť a škodovosť prostriedkov MHD je významným ukazovateľom, ktorý ovplyvňuje hospodárske výsledky DPB, ale tiež hodnotenia kvality poskytovaných služieb cestujúcej verejnosti. Aj napriek neustále sa zhoršujúcej situácii na cestných komunikáciách – teda zhustenej doprave, začiatočníckym chybám nových vodičov MHD, nerešpektovaniu pravidiel cestnej premávky vodičmi individuálnej dopravy – celkový počet dopravných nehôd za rok 2014 v porovnaní s rokom 2013 poklesol o 13 percent a nehôd z vlastnej viny o štvrtinu.

Program, ktorý DPB prijal, aby znížil nehodovosť, zahŕňal proces individuálneho vyučovania budúcich vodičov MHD, kontrolu dodržiavania dopravných predpisov a tiež technického stavu vozidiel, či precizovanie schopnosti predvídať situáciu sa cestách a koncentrovať sa na jazdu. DPB aktívne spolupracoval aj s mestskou políciou, hasičmi a zdravotníkmi a spolu s dopravným dispečingom zabezpečoval prejazdnosť BUS-pruhov a navrhoval vhodné opatrenia na zaistenie preferencie MHD v rámci dopravy mesta.

Ako upozornila hovorkyňa DPB Adriana Volfová, spoločnosť plne využíva možnosti palubného počítača a ostatného technického vybavenia v dopravných prostriedkoch MHD – toto zariadenie s dátovou kartou umožňuje v prípade mimoriadnych udalostí zabezpečenie objektívneho vyšetrenia následkov a príčin vzniku udalosti.

Ako motiváciu využíva dopravný podnik finančné zvýhodňovanie vodičov, ktorí jazdia bez dopravných nehôd a škôd z vlastnej viny.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #nehody #MHD #Dopravný podnik Bratislava #DPB