Petržalka postavila rozpočet ako vyrovnaný, tvrdí starosta

Bratislavská mestská časť Petržalka chce v tomto roku hospodáriť so sumou viac ako 26,6 milióna eur. Vyplýva to z navrhovaného rozpočtu na rok 2015, o ktorom budú petržalskí poslanci rokovať na utorkovom zasadnutí miestneho zastupiteľstva.

19.01.2015 15:50
debata (1)

„V tomto roku ide o klasický konzervatívny rozpočet. Predovšetkým musí pokrývať zákonné povinnosti, ktoré na nás štát kladie. Postavený rozpočet považujem za vyrovnaný,“ povedal starosta Vladimír Bajan v pondelok.

Obnova a oprava povrchov ciest, chodníkov, parkovísk je prioritou mestskej časti na tento rok. „Vypočítali sme to na viac ako 900 tisíc eur. Nie sú to úplné, definitívne čísla, trošku pozitívnejšie by mohli byť v čase, keď budeme vedieť, ako mestská časť dopadla, to znamená pri záverečnom účte," vysvetlil Bajan.

Ďalšou oblasťou, do ktorej chce Petržalka investovať, je školstvo. Mestská časť naň vyčlenila viac ako 12 miliónov eur. Sú to bežné náklady na prevádzku, rekonštrukcie, opravy budov a areálov 19 materských a 11 základných škôl.

Miestna samospráva chce rozširovať kapacity prestavbou nevyužitých priestorov, aj zriaďovaním elokovaných tried, rekonštrukciou zdevastovaných bývalých materských škôl. „Od mesta sa nám podarilo získať bývalú škôlku na Vyšehradskej ulici, ktorú chceme zrekonštruovať. Odhadovaný náklad tam je okolo jedného milióna eur,“ podotkol starosta.

Aj v tomto roku chce Petržalka dokončiť veci, ktoré začala. „Je to rekonštrukcia vnútroblokov a dokončenie Námestia hraničiarov,“ zhrnul Bajan. Kľúčové je podľa neho dokončiť petržalskú plaváreň. Základný kameň prvej verejnej plavárne v Petržalke položili začiatkom júla minulého roka. Denná kapacita plavárne bude 640 návštevníkov. Peši bude dostupná do 15 minút pre 9 500 bytov.

Návštevníci plavárne budú mať k dispozícii 25-metrový plavecký päťdráhový bazén, zážitkový bazén, detský bazén a whirlpool pre relax v horúcej vode. Mestská časť si zobrala na výstavbu úver, dotáciu pre mestskú časť odsúhlasili aj poslanci Bratislavského samosprávneho kra­ja.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Petržalka #starosta #plaváreň #Vladimír Bajan