Petržalskí poslanci schválili rozpočet na rok 2015

Poslanci Miestneho zastupiteľstva mestskej časti Bratislava-Petržalka na utorkovom zastupiteľstve schválili rozpočet na rok 2015 vo výške 26 631 506 eur. Návrh rozpočtu predpokladá bežné príjmy 25 690 275 eur a bežné výdavky 24 851 168 eur. Kapitálové príjmy odhadujú v Petržalke na 698 123 eur a kapitálové výdavky na 961 372 eur.

20.01.2015 13:00
Petržalka, bytovky, domy, paneláky, sídlisko Foto: ,
Najväčšie výdavky plánuje bratislavská mestská časť Petržalka v oblasti vzdelávania.
debata

„Dnes už vieme, že budeme v prebytku. Rozpočet je nastavený konsolidačne a nadväzuje na makroekonomické východiská. Vytvorili sme ho ako vyrovnaný,“ povedal petržalský prednosta Miroslav Štefánik na utorkovom zasadnutí zastupiteľstva.

„Oproti roku 2014 je rozpočet ovplyvnený nižšími príjmami z úveru a z rezervného fondu. Naopak, v rozpočte sú zapracované mierne vyššie príjmy za poplatky v materských školách, školských jedálňach a v školských kluboch a kapitálové príjmy z predaja majetku,“ zhrnul miestny kontrolór Stanislav Fiala.

Najvyššie výdavky plánuje Petržalka v oblasti vzdelávania, na ktoré vyčlenila viac ako 12 miliónov eur. Väčšinu výdavkov predstavujú dotácie pre 11 základných škôl a Stredisko služieb školám a školským zariadeniam Petržalka.

Oproti roku 2014 schválilo zastupiteľstvo mierne zvýšenie bežných a kapitálových príjmov. Dôvod poklesu príjmových finančných operácií je ten, že v roku 2014 Petržalka čerpala úver 2 milióny eur a tiež z 3 milióny z rezervného fondu.

V roku 2015 mestská časť plánuje dokončiť projekty z roku 2014. Je to výstavba verejnej plavárne, revitalizácia Námestia hraničiarov, rekonštrukcia voľnočasového areálu pri Základnej škole Tupolevova, digitalizácia kina v Dome kultúry Zrkadlový háj.

Do návrhu rozpočtu sú zahrnuté nové plánované projekty ako rozšírenie kapacít materských škôl, výbeh pre psov na Betliarskej ulici, projekt revitalizácie verejného priestoru, bezpečnostné kamery ako prevencia kriminality, rekonštrukcia osvetlenia v materských školách, projekt prípravy športovej haly, projekt obnovy komunikácií, projekt prípravy parkovacej politiky.

Starosta Vladimír Bajan považuje schválený rozpočet za konzervatívny. „V prvom rade z neho platíme zákonné povinnosti. Ostatné financie sme premietli do priorít, na ktorých sme sa zhodli so zastupiteľstvom,“ povedal starosta a dodal, že najdôležitejší ekonomický dokument vznikal za aktívnej účasti so všetkými poslancami.

"Dnešným dňom môžeme konštatovať, že rozpočet je schválený, dane sa nezvyšujú a miestny úrad šetrí na sebe“. Za investíciu roka starosta považuje prvú petržalskú plaváreň. Jej denná kapacita bude 640 návštevníkov, svojím umiestnením je peši dostupná do 15 minút pre 9 500 bytov. Celkové náklady predstavujú 4,2 milióna eur bez DPH. Táto cena určená podľa rozpočtu je nemenná a je platná po celú dobu výstavby. V rozpočte je na tento rok vyčlenených 160-tisíc eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Petržalka