Krupinčania sa vlakov nechcú vzdať

Boj o návrat osobnej železničnej dopravy medzi Zvolenom a Šahami naberá na obrátkach. Zapojili sa doň aj starostovia a primátori, ktorí žiadajú ministerstvo dopravy o obnovenie osobných vlakov na tejto trati.

20.01.2015 15:00
krupina, železnica, vlak, dobrá niva, zastávka,... Foto: ,
Železničnou zastávkou v Dobrej Nive osobné vlaky neprechádzajú už roky.
debata (9)

Podporili tak občiansku petíciu, ktorú podpísalo už viac ako sedemtisíc ľudí, čo je štvrtina obyvateľov žijúcich pozdĺž celej trate od Zvolena cez Krupinu až do Šiah.

Starostovia a primátori sú presvedčení, že opätovné zavedenie osobných vlakov by pomohlo rozvoju regiónu aj ľuďom. Tí sú podľa nich znevýhodnení oproti iným častiam Slovenska, lebo seniori a študenti nemajú možnosť využívať bezplatné cestovanie vlakom, hoci funkčná trať tu existuje. Spoločné stanovisko, ktorým podporili petíciu, prijali starostovia a primátori krupinského regiónu v piatok minulý týždeň. „Od Zvolena do Šiah je to osemdesiatkilo­metrové územie, kde sú ľudia diskriminovaní. Nemajú možnosť cestovať inak ako autobusom alebo vlastným autom a ani využívať bezplatné cestovanie ako inde. Ľudia tu neoplývajú peniazmi, obnovením osobných vlakov by sa im určite uľavilo a pomohlo by to tiež rozprúdiť viac život v tomto regióne,“ zhrnul krupinský primátor Radoslav Vazan. Ako dodal, k úsiliu o obnovenie osobných vlakov na tejto trati sa pridali aj samosprávy z dotknutej časti zvolenského regiónu a Šiah.

„Uvítali by to najmä študenti a dôchodcovia, ktorí by mohli cestovať vlakom zadarmo a mohlo by to pomôcť aj cestovnému ruchu, lebo neďaleko nás sú Dudince, kam chodí veľa kúpeľných hostí,“ konštatuje starostka Terian Iveta Gajdošová. Starosta Dobrej Nivy vo Zvolenskom okrese Martin Krúdy potvrdzuje, že aj v ich obci sa ľudia cítia byť ukrivdení. „Táto téma rezonuje aj u nás. O to viac, že trať je stále udržiavaná, lebo doteraz slúži nákladnej doprave,“ hovorí. Zastávku majú priamo v dedine, aby úplne neschátrala, rozhodli sa ju kúpiť. „Určite by sme tam vedeli vyčleniť priestory, ktoré by znova slúžili cestujúcim. Som presvedčený, že vlaky by naši občania využívali,“ dodal.

Či by ľudia mali záujem o vlakovú dopravu, zisťovali priamo v Krupine aktivisti, ktorí rozbehli petíciu. „Z analýzy nám vyšlo, že denne má záujem cestovať vlakom 1 234 ľudí z celkovo osemtisíc obyvateľov mesta, treba však povedať, že analýza sa neviaže na konkrétne vlakové spoje. Tento počet cestujúcich by cestoval vlakom, pokiaľ by spoje vyhovovali potrebe ich cestovania, teda pre nich v potrebnom čase,“ spresnil predseda petičného výboru Dušan Németh. Pôvodne tu jazdilo sedem párov vlakov, v rámci obnovenia osobnej dopravy požadujú štyri páry v dopravných špičkách.

Petíciu s analýzou, návrhom grafikonu a podporným stanoviskom samospráv plánujú ministerstvu dopravy doručiť koncom januára.

Rezort dopravy sa obmedzil na vyjadrenia, ktoré poskytol ešte vlani pri spustení petície. Bude sa ňou zaoberať, trvá však na svojom, že nepovažuje za správne, aby sa dotované vlaky zavádzali tam, kde boli v minulosti zrušené pre nedostatok cestujúcich, pričom sa v týchto lokalitách dlhodobo etabluje autobusová doprava. „Rezort dopravy bude vždy presadzovať zahusťovanie osobnej železničnej dopravy, ak to budú finančné možnosti štátu dovoľovať. Vlaky sa však budú pridávať na trasách, kde budú chodiť plné,“ uviedol hovorca ministerstva Martin Kóňa. Dodal, že zavedenie osobných vlakov na tejto trati by si vyžiadalo nemalé investície do obnovy staníc, zastávok a rekonštrukcie dopravnej infraštruktúry, najmä pre zvýšenie traťovej rýchlosti a bezpečnosti.

Osobnú dopravu medzi Zvolenom a Šahami zrušili v roku 2003 pre nedostatok cestujúcich. Občianski aktivisti sa odvtedy snažia o jej obnovu, naposledy neúspešnou petíciou pred piatimi rokmi. Tvrdia, že zrušenie osobných vlakov nebolo dobré riešenie a spochybňujú analýzy, na základe ktorých sa tak udialo. Ľuďom v obciach pozdĺž trate to skomplikovalo život. Autobusy, ktorými ľudia cestujú za lekármi, do škôl či do práce, sú preplnené, do niektorých dedín chodia len minimálne a počas víkendov vôbec.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #železnice #vlaky #krupina #Zvolen