V Myjave pátrajú po podpaľačovi kočíkov

Veľmi zvláštnu zábavu si našiel zatiaľ neznámy človek v Myjave. Po zotmení sa vkráda do vchodov obytných domov a podpaľuje odložené detské kočíky. Po páchateľovi pátra polícia.

20.01.2015 13:00
dym, oheň, myjava Foto: ,
Zničený a zadymený je nielen vestibul, ale aj celé schodisko trojposchodového obytného domu v Myjave.
debata

Najvážnejší prípad sa stal v pondelok večer na sídlisku Dolná štvrť, požiar museli likvidovať hasiči s dvoma hasičskými autami. Nebol to však jediný incident podobného druhu. Myjavská radnica má informácie o troch vniknutiach do spoločných priestorov obytných domov, kde došlo k zapáleniu detského kočíka.

„Niečo podobné sa v Myjave doteraz nestalo, samozrejme, boli tu nejaké drobné krádeže, ale podpaľovanie detských kočíkov, to nie. O takýchto činoch sa nedá myslieť nič dobré. Je to naozaj veľmi nebezpečné, môže prísť k vážnym škodám nielen na majetku, ale aj na ľudskom zdraví. Každý takýto prípad je odsúdeniahodný,“ zdôraznil Marek Hrin, hovorca mesta Myjava. Mesto informovalo svojich občanov, čo sa stalo. Využilo na to všetky prostriedky, ktoré má k dispozícii, mestský rozhlas, webovú stránku aj sociálne siete. Vyzvalo ľudí na väčšiu opatrnosť, aby si dávali pozor, nepúšťali do vchodov cudzie osoby, zamykali si vchody a nenechávali veci v spoločných priestoroch.

V pondelok medzi 19.00 a 19.37 sa neznámy páchateľ dostal do vestibulu trojposchodového obytného domu na Dolnej štvrti a podpálil tam dva kočíky. Požiar a jeho splodiny zničili jeden z kočíkov a druhý poškodili. Škody vznikli aj na zariadení domu, hlavne na stenách vestibulu a schodiska. Každý centimeter je pokrytý hrubou vrstvou sadzí.

„Polícia začala trestné stíhanie vo veci prečinu poškodzovania cudzej veci. Majiteľke kočíkov požiar spôsobil škodu asi 280 eur a vlastníkom bytov obhorením a zadymením priestorov vznikla škoda 2¤000 eur. Požiar uhasili myjavskí hasiči,“ dodala Elena Antalová, krajská policajná hovorkyňa v Trenčíne.

Iveta Valenčíková, stará mama dvojročného dievčatka, ktorému patrili kočíky, sa domnieva, že to bol len nepodarený žart. Nemyslí si, že to malo byť namierené proti nim. „Decká chceli skúsiť, čo to urobí, ako sa ľudia vystrašia, ako budú reagovať. Možno niekto hodil piráta a od toho sa to chytilo, predtým som totiž počula nejaký výbuch. Nemám pocit, že by to mal byť útok na nás,“ vraví Iveta Valenčíková.

Horšie je, že prišli o oba kočíky. Jeden bol väčší, trojkombinácia, ten zhorel celkom. Druhý, športový, by sa dal ešte používať. Po požiari zostal zadymený, tak ho vyložili pred vchod, aby sa trochu vyvetral. Tam ho však niekto ukradol.

Oslovení obyvatelia Myjavy len krútia hlavou nad tým, že sa niečo také vôbec mohlo stať. Vlastimil Kravárik, ktorý býva v susednom vchode, je presvedčený, že vinník by si to mal odpracovať, aby nahradil škody.

„Museli stáť pri nás všetci anjeli strážni, že sa nikomu nič nestalo. Veď sme sa mohli udusiť z toho dymu. Dvere do bytov sú drevené, keby sa chytili, nemáme kadiaľ ujsť,“ povedala dôchodkyňa Anna Slaná, ktorá býva vo vchode, kde vznikol požiar.

Ďalší obyvateľ tohto vchodu Milan Bies hovorí, že na schodisku bolo toľko dymu, že sa vôbec nedalo vyjsť z bytu na schodisko. Ľutuje rodinu, ktorá prišla o kočíky, a pripomína, že celý dom minulý rok zatepľovali a všetko vymaľovali. Teraz budú musieť maľovať znova.

„Je to strašné, že sa niečo také stane. Ľudia si nedávajú pozor, nezamykajú si činžiaky, ale to predsa nie je dôvod, aby niekto podpaľoval kočíky. Asi nemal nikdy deti a nevie, koľko stojí taký kočík. To je minimálne 500 eur a viac, a to je dosť peňazí, pri tej materskej, akú dostávame. Tá slečna je z toho nešťastná, teraz chodí s malou bez kočíka, pritom je slobodná mamička, má to ťažké,“ vraví Zdenka Škrinárová, ktorá sa na Dolnej štvrti prechádzala s kočíkom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #myjava #podpaľačstvo #kočíky