Popradčanov ubúda, mesto chce odliv obyvateľov zastaviť

Mesto Poprad podľa demografických údajov starne, počet Popradčanov už viac ako desať rokov klesá. Mesto chce preto popracovať na zlepšení životných podmienok, udržaní mladých rodín či prilákaní turistov.

23.01.2015 16:15
debata (27)

„Okrem budovania detských ihrísk budeme musieť začať premýšľať aj o budovaní senior parkov,“ povedal primátor Popradu Jozef Švagerko. Viac ako v minulosti začne využívať aj eurofondy.

Primátor Švagerko vidí príčinu v úbytku obyvateľstva v minulosti. „Jedným z dôvodov je možno aj to, že pred desiatkami rokov tu nebola individuálna bytová výstavba alebo podmienky pre ňu. Mladé rodiny by tak neodchádzali do okolitých dedín, kde boli na to vytvorené lepšie podmienky,“ povedal.

Mesto chce popracovať na programe rozvoja mesta, išlo by o víziu na dlhšie časové obdobie. Dôležité je podľa Švagerka udržať v Poprade mladé rodiny, aby tu mladí po skončení štúdia našli zázemie a prácu.

„V tomto by sme chceli byť nápomocní, aby sa mesto stabilizovalo, aby nevymieralo a na druhej strane, aby tu tie podmienky pre život boli lepšie,“ uviedol primátor.

Pomôcť by v tomto smere podľa neho mohol aj rozvoj cestovného ruchu. „Mesto Poprad je výnimočné tým, že sa nachádza v oblasti, kde sú Vysoké Tatry, Nízke Tatry, to znamená, že využitie možnosti cestovného ruchu a prilákanie tých turistov bude ďalšou prioritou,“ vysvetlil.

S primátorom Vysokých Tatier Jánom Mokošom už hovoril o dobudovaní cyklistického chodníka. Okrem mesta sa chce zamerať aj na okolie a spišský región. „Navštívil som primátora Spišskej Novej Vsi. Chceli by sme nadviazať spoluprácu so spišskými mestami, ktoré sú k nám najbližšie,“ povedal Švagerko.

Ďalšími partnermi pre mesto by mohli byť aj Kežmarok, Stará Ľubovňa a Svit. Neoficiálne stretnutia sa už uskutočnili.

„Hľadáme správnu formu, aby sme možno aj na základe memoranda o spolupráci nastavili podmienky, kde by sme napríklad spolupracovali pri niektorých kultúrnych a spoločenských akciách…To znamená, aby sme sa vedeli zosúladiť kultúrne a podporiť sa v takých prirodzených infraštruktúrach,“ dodal. Využiť chce aj to, že v Poprade sa nachádza letisko.

Švagerko bol štyri roky poslancom popradského mestského zastupiteľstva. Vedenie mesta prevzal po Antonovi Dankovi 10. decembra 2014. Ako povedal, niektoré veci chce robiť lepšie. „V tých dobrých budem pokračovať a budem sa snažiť o zmenu v rámci kvality života v meste Poprad,“ uviedol súčasný primátor.

Mesto podľa neho v minulosti veľmi slabo využívalo prostriedky z eurofondov, to by sa malo zmeniť. „Stále je čo zlepšovať, aj vo vzťahu k občanom,“ dodal Švagerko.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #starnutie #Poprad #obyvatelia