Vozokánsky lev čaká na svoj veľkolepý návrat

Zhodiť 800-kilogramového leva, pýchu Veľkých Vozokán a najvzácnejšiu slovenskú pamiatku pripomínajúcu krvavé turecké boje, to bol pre vandalov len okamih. Jeho cesta späť na mramorový piedestál však trvá celé mesiace a bude oveľa náročnejšia, ako sa myslelo. Podľa reštaurátorov aj historika sa musí vrátiť, pretože jej význam presahuje hranice Slovenska. Pripomína totiž jedno z prvých víťazstiev nad Turkami.

26.01.2015 14:00
lev, socha, Veľké Vozokany Foto: ,
Vozokanský lev zatiaľ oddychuje v ateliéri v Galante.
debata (3)

Leva zhodili neznámi vandali ešte na jeseň v roku 2013. Chceli ho rozrezať na kusy, napílili mu podstavec, prednú labu a chvost. Všetko chceli potom asi roztaviť a predať v šrote. Kuriozitou je, že nebyť agresívnych sršňov, ktoré si bránili svoje úle v útrobách sochy, tak by zlodeji svoj čin dokonali. Pol tony bronzu by sa podľa aktuálnych cien v zberniach dalo speňažiť približne za 1920 eur. Oprava však bude stáť niekoľkonásob­ne viac.

Základný odhad je 13-tisíc eur. Aj tak by však podľa starostky Justíny Pálkovej išlo len o záchranu samotnej sochy, len tie najnutnejšie opravy a zacelenie napílených častí. Objavili sa úvahy, že by sa mohol zrekonštruovať celý pamätník vrátane podstavca a okolia, čo by si vyžadovalo väčšiu investíciu. Dedina sa bude uchádzať o dotáciu z programu ministerstva kultúry Obnovme si svoj dom. Časť prostriedkov sa pokúsi požiadať od Nitrianskeho samosprávneho kra­ja.

„Jedna vec je urobiť iba základnú záchranu pamätníka. No možno by stálo za to urobiť celkovú rekonštrukciu. Vrátiť aj to, čo sa z pamätníka ukradlo v minulosti,“ uviedla starostka a odkázala tak na stratené časti z pamätníka, ktoré pred niekoľkými desaťročiami zrejme skutočne skončili v zberných surovinách.

Jednou zo zmiznutých častí je zástava tureckého vojska. „Lev ju dlávil pravou labou, bola zdobená polmesiacom a konským chvostom. Žiaľ zmizlo to. Takto sa chováme k pamiatkam,“ smutne skonštatoval spisovateľ a historik Miroslav Pius. Historické fotografie zachytávajú ešte bronzovú trofej. Aj tá však v minulom storočí putovala s najväčšou pravdepodobnosťou do šrotu. „Znázorňovala turecké štíty a prilbice, ktoré boli pod levom a mali symbolizovať porážku tureckého vojska. Ten akt, keď sa tá druhá armáda musí vzdať a zložiť zbrane,“ naznačil akademický sochár Ladislav Sabo, v ktorého ateliéri socha momentálne odpočíva.

Práve tieto detaily sú pre celkový výjav kľúčové. Podľa Saba zdôrazňujú fakt, že lev odkazuje na víťazstvo nad Turkami v bitke pri Veľkých Vozokanoch z roku 1562. Keď veliteľ novozámockej pevnosti gróf Adam Forgáč odolal s pomocou sedliakov a ich vozovej hradby tureckej presile a porazil tureckého veliteľa Mustafu aj s jeho vyše štvortisícovým vojskom.

Učebnice dejepisu pripomínajú najmä bitku pri Viedni z roku 1683, keď poľsko-rakúsko-nemecké sily pod vedením poľského kráľa Jána III. Sobieskeho porazili armádu Osmanskej ríše, čo znamenalo koniec jej expanzie. No práve skoršia bitka pri Veľkých Vozokanoch bola podľa historika Piusa jednou z prvých, kde sa ukázalo, že Turci sa dajú poraziť.

Sochár Sabo pripomína, že veľkovozokánsky lev je výsledkom mimoriadnej zručnosti autora Bélu Markupa. Patrí k jeho vrcholným dielam a nič podobné sa nikde inde na Slovensku nenachádza.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vandalizmus #socha #umenie #pamiatka #lev #galanta