Vyberajú peniaze na neexistujúcu verejnú zbierku

Ďalší podvodníci sa snažia zneužívaním citov obohatiť. Od návštevníkov nákupných centier, ale aj na miestach, kde sa pohybuje veľa ľudí, žiadajú pod zámienkou verejnej zbierky finančný príspevok na založenie medzinárodného centra pre nepočujúcich. A aby to vyzeralo vierohodne, darca sa musí aj podpísať, pritom často na zdrap papiera. O týchto prípadoch už vie aj polícia.

26.01.2015 14:00
parkovisko, nemocnica Foto: ,
Podvodníci, ktorí pýtajú od ľudí peniaze na údajnú zbierku pre nepočujúcich, sa pohybujú aj pred bratislavskými nemocnicami.
debata (5)

Na podozrivých podvodníkov denník Pravda upozornil František, ktorý si vlastnú naivitu uvedomil príliš neskoro. V obchode k nemu prišiel neznámy muž, ktorý mu pod nos strčil papier na verejnú zbierku. „Veru nás bolo viac, čo sme papier podpísali aj prispeli finančne. Vyzerá to, že je to asi podvod,“ priblížil František, ktorý na pomoc nepočujúcim prispel päťeurovou bankovkou. V obchode zaregistroval viacerých mužov tmavšej pleti, ktorí zbierali príspevky. Spočiatku mal pochybnosti, no presvedčili ho podpisy a dary ďalších dvoch ľudí, ktorých mená na papieri figurovali.

Podobné skúsenosti má aj ďalšia naša čitateľka Mária z Bratislavy. „Asi pred týždňom som v obchode vyberala oblečenie. Zrazu ku mne podišiel muž, ktorý mi rukami naznačil, aby som podpísala pokrčený papier a prispela peniazmi pre nepočujúcich. Odmietla som,“ opisuje. Muž s jej odpoveďou nebol spokojný a ďalej naliehal. Ona však neustúpila. „Bolo zrejmé, že ide o podvod. Papier neobsahoval žiadne registračné číslo, logo spoločnosti či nadácie. Ale predo mnou ho podpísali asi dvadsiati a prispeli nemalou sumou,“ dodáva.

Pravdepodobne ide o organizovanú skupinu, ktorá sa pohybuje v rôznych slovenských mestách. Minulý rok na nich upozorňovali Žilinčania. Vtedy išlo o zbierku na otvorenie medzinárodného centra pre telesne postihnutých a chudobné deti. Priestupok preverovala aj žilinská polícia, páchateľa však dodnes nezistila. Svoje miesto si tak našli v hlavnom meste. Pred jedným z nákupných centier sa pohybuje šesť členov tejto skupiny. Podľa ľudí, ktorí tam pracujú, hovoria medzi sebou rumunsky. Keď však pýtajú od potenciálnych darcov peniaze, len gestikulujú.

Prepravujú sa červenou dodávkou s francúzskou poznávacou značkou. „Keď vystúpia z dodávky, vodič ich celý čas sleduje,“ prezradili dvaja zo zamestnancov. Tí podozrivú skupinu štyroch mužov a dvoch žien registrujú od minulého leta. „Prispievajú im nehoráznymi sumami a papiere, ktoré dávajú podpisovať, sme už viackrát našli pohodené v kríkoch alebo v koši,“ dodali.

Bratislavská polícia zatiaľ eviduje podvodníkov v Karlovej Vsi, Devínskej Novej Vsi i v Petržalke. „V prípadoch išlo o priestupky proti majetku,“ uviedol Michal Szeiff, krajský policajný hovorca v Bratislave. Ten odporúča, aby občania, ktorí majú podozrenie zo spáchania akéhokoľvek protiprávneho konania, hneď kontaktovali políciu. Podobné prípady eviduje aj prešovská polícia. Vyriešila ich v priestupkovom konaní.

Každá verejná zbierka, ktorá sa koná na území Slovenska, musí byť registrovaná v registri zbierok rezortu vnútra. Po registrácii právnická osoba, ktorá zbierku realizuje, dostane registračné číslo. Ním sa môže preukázať a potvrdiť, že ide o legálnu zbierku. Register je verejný, no informácie o zbierke na založenie medzinárodného centra pre nepočujúcich neobsahuje.

„Z toho, čo uvádzate, je zrejmé, že ide o osoby, ktoré pýtajú a vyberajú peniaze sami pre seba. Keby šlo o osoby zaregistrovanej právnickej osoby v registri verejných zbierok, títo dobrovoľníci by mali mať viditeľné označenie, napríklad štítok s logom či visačku,“ uviedla Michaela Paulenová z tlačového odboru ministerstva vnútra.

Bratislavský spolok nepočujúcich 1930 podľa jeho predsedu Stanislava Čulena nerobí žiadnu verejnú zbierku. Ani Národná rada pre nepočujúcich a nedoslýchavých. Podľa jej predsedu Ľuboslava Ferka však zaznamenali niekoľko otázok a sťažností v tomto smere.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #charita #zbierka #podvodníci #zdravotné postihnutie