Bystrické strašidlo má dostať modernú tvár

Chátrajúca autobusová stanica v Banskej Bystrici, ktorá si vyslúžila titul najväčšie bystrické strašidlo, po viac ako tridsiatich rokoch dostane novú tvár. Nový majiteľ ju chce zbúrať a na jej mieste postaviť novú modernú stanicu, ktorá by mala verejnosti slúžiť už o necelé dva roky.

26.01.2015 15:00
autobusová stanica, Banská Bystrica Foto: ,
Nedokončená autobusová stanica v Banskej Bystrici.
debata (1)

Chátrajúca autobusová stanica v Banskej Bystrici, ktorá si vyslúžila titul najväčšie bystrické strašidlo, po viac ako tridsiatich rokoch dostane novú tvár. Nový majiteľ ju chce zbúrať a na jej mieste postaviť novú modernú stanicu, ktorá by mala verejnosti slúžiť už o necelé dva roky.

Bystrickú „autobusku“ vlani kúpila spoločnosť Primum. Podľa jej konateľa a spolumajiteľa Ivana Hlaváčka tu vybudujú nový objekt Terminal Center Banská Bystrica (vlak-bus-shopping), spájajúci funkciu autobusovej stanice, nákupného strediska a retail parku, prepojený so železničnou stanicou. So stavebnými prácami plánujú začať počas tohto leta, najneskôr na jeseň. Spustiť do prevádzky by ho chceli koncom budúceho roka, na Vianoce. Výšku investície Hlaváček odhadol na 17 až 18 miliónov eur.

Komplex má pozostávať z dvoch častí, a to nového autobusového terminálu s obchodnou pasážou a nákupného centra s parkoviskom. Stanica má mať 18 odjazdových nástupíšť a osem príjazdových výstupíšť. Bude bezbariérovo prepojená s neďalekou železničnou stanicou. Terminal Center ponúkne na ploche 13 200 štvorcových metrov približne 50 obchodných priestorov, ktoré prinesú do mesta aj nové pracovné príležitosti.

O necelé dva roky by stanica mala mať úplne inú... Foto: investor
autobusová stanica, Banská Bystrica O necelé dva roky by stanica mala mať úplne inú podobu.

Kúpou areálu firma Primum podľa banskobystrického primátora Jána Noska urobila významný krok pre všetkých obyvateľov a návštevníkov mesta pod Urpínom. „Výstavba novej autobusovej stanice je jednou z našich priorít tohto volebného obdobia. Terminal Center Banská Bystrica zároveň predstavuje dôležitý ekonomický impulz pre mesto a región,“ uviedol Nosko. Mesto aktuálne rokuje o možnostiach umiestnenia dočasnej autobusovej stanice počas výstavby.

Za najzanedbanejšiu stavbu, ktorá najviac špatí mesto, označili autobusovú stanicu Banskobystričania v ankete Bystrické strašidlá pred dvoma rokmi. „Do tohto nového projektu vkladáme veľké nádeje, pretože je to miesto, ktoré špatí naše mesto a je prvým kontaktom, s ktorým návštevníci prichádzajú do styku. Je to veľmi dobrá správa, ak sa tento problém konečne pohne dopredu, a veríme, že sa to podarí,“ uviedla Diana Vigašová z Banskobystrického okrášľovacieho spolku, ktorý urobil spomínanú anketu, aby upozornil na problém zanedbaných a chátrajúcich budov v meste. Vlani sa nedokončená banskobystrická autobusová stanica stala aj najväčšou realitnou opachou na Slovensku.

Nedokončená autobusová stanica v Banskej Bystrici, nazývaná aj stavba storočia, sa začala stavať v roku 1983, zhruba o sedem rokov bola stavba zastavená. Aj keď objekt mestu nepatrí, predchádzajúce vedenia radnice roky sľubovali vyriešenie problému, nič sa však neudialo.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #autobusová stanica #autobusová doprava