Banská Bystrica bude do konca marca v rozpočtovom provizóriu

Banská Bystrica bude v rozpočtovom provizóriu minimálne do konca marca. Návrh tohtoročného rozpočtu totiž plánuje primátor Ján Nosko predložiť až na zasadnutie, ktoré bude 24. marca, čo mu v utorok v rámci plánu predkladania materiálov na tento polrok schválilo aj mestské zastupiteľstvo.

28.01.2015 14:20
debata

Ešte v predvolebnej kampani a krátko po zvolení označoval Nosko prijatie rozpočtu a tiež prijatie už vypracovaného nového územného plánu za prvoradé priority. Na ustanovujúcom zasadnutí nového zastupiteľstva 12. decembra uviedol, že rozpočet predloží zastupiteľstvu vo februári.

„Pôjdeme v rozpočtovom provizóriu. Myslím si, že rozpočet ako základný dokument musí prejsť komisiami, musíme si všetci naň vytvoriť názor. Bol by som nerád, keby sme prijali zlý rozpočet, takže bude predložený až na februárovom zastupiteľstve,“ uviedol vtedy Nosko.

Svoj aktuálny zámer predložiť rozpočet až v marci Nosko odôvodnil podobne. „Moja predstava pôvodne bola, aby možno ešte do Vianoc bolo mimoriadne zastupiteľstvo, kde by sa vykreovali komisie a mestské zastupiteľstvo by mohlo začať v komisiách pracovať na rozpočte. Keďže komisie sme vytvorili až teraz, myslím si, že ten čas, aby sa spravil dobrý rozpočet, je reálny v marci,“ povedal Nosko. Plánované februárové zasadnutie, ktoré podľa Noskovho návrhu nemalo mať na programe žiadne zásadné body, sa poslanci v utorok rozhodli zrušiť.

Predchádzajúci primátor Peter Gogola predložil návrh tohtoročného rozpočtu Banskej Bystrice mestskému zastupiteľstvu v októbri, na poslednom zasadnutí minulého volebného obdobia. Zastupiteľstvo ho však neschválilo, pričom o ňom ani nediskutovalo.

Vtedajší predseda väčšinového poslaneckého klubu Smer-SD, SNS, ĽS-HZDS Ladislav Topoľský to pre médiá zdôvodnil tým, že poslanci považujú za profesionálne nechať schválenie rozpočtu na nové zastupiteľstvo a nové vedenie mesta.

Podľa neschváleného návrhu mala Banská Bystrica tento rok hospodáriť s príjmami aj výdavkami vyše 48,65 milióna eur, pričom z prebytku bežného rozpočtu a finančných operácií by bol krytý schodok kapitálového rozpočtu.

Schvaľovanie nového územného plánu mesta má byť podľa schváleného harmonogramu zasadnutí na programe v máji. Minulé zastupiteľstvo pôvodne schválilo nový územný plán vlani v máji, ale so zmenami, pre ktoré ho primátor Gogola nepodpísal. Na zasadnutiach v júni a septembri potom zastupiteľstvo stiahlo schvaľovanie územného plánu z programu.

debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet