Pracovník daňového úradu si nezákonne privyrábal

Zamestnanec Daňového úradu v Žiline si mal popri svojej bežnej pracovnej náplni zarábať tak, že súkromne robil účtovníctvo rôznym subjektom, pričom následne niektoré z nich už ako správca dane aj kontroloval.

28.01.2015 15:01
dôkazy, polícia Foto:
Policajti pri prehliadkach zaistili výpočtovú techniku, rôzne pamäťové médiá a dokumenty.
debata (9)

Tvrdí to žilinská polícia, pričom vyšetrovateľ 35-ročného muža obvinil zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, pretože ako štátny zamestnanec si takto privyrábať nesmie. „Obvinený muž vykonával najmenej od roku 2010 inú zárobkovú činnosť odporujúcu zákonu o štátnej službe,“ informoval hovorca žilinskej krajskej polície Radko Moravčík. Priblížil, že pracovník viedol a spracovával účtovníctvo rôznym fyzickým a právnickým osobám a v ich mene komunikoval so štátnymi orgánmi. „Následne vykonával kontroly niektorým daňovým subjektom, ktorým viedol a spracovával účtovníctvo za odplatu,“ dodal hovorca.

Polícia informovala, že sa v uplynulých dňoch zamerali na odhaľovanie trestnej činnosti verejných činiteľov, zamestnancov daňových úradov. S vyšetrovateľmi spolupracovala i Sekcia inšpekcie a vnútornej kontroly Finančného riaditeľstva Slovenskej republiky. „Vedenie finančnej správy od svojho nástupu netoleruje korupčné či iné protizákonné správanie zamestnancov finančnej správy,“ tvrdí hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková. Zatiaľ však podrobnejšie informácie neposkytla, lebo nebolo skončené vyšetrovanie. Neuviedla ani to, či je obvinený muž ďalej zamestnancom daňového úradu.

Vyšetrovateľ spracoval návrh na vzatie obvineného do väzby, napokon však počká na výsledok vyšetrovania na slobode. „Sudca pre prípravné konanie obvineného prepustil zo zadržania a väzbu nahradil dohľadom probačného a mediačného úradníka,“ uviedol hovorca Krajského súdu v Žiline Jozef Michňa. V prípade, ak ho súd uzná vinným, hrozí mu 4-až 10-ročný trest.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #obvinenie #daňový úrad #účtovníctvo