Bratislavská nemocnica sv. Michala bude v novej budove koncom roka

Nemocnica svätého Michala by mala vo svojej novej budove, ktorá vyrastá na Cintorínskej ulici v Bratislave, prijímať prvých pacientov koncom tohto roka.

30.01.2015 13:50
nemocnica, Nemocnica sv. Michala Foto: ,
Nemocnica sv. Michala sa presťahuje do novej budovy na Cintorínskej ulici v Bratislave.
debata

Stavebné práce, ktoré začali na jeseň 2013, majú byť ukončené v októbri. Následne sa nemocnica presťahuje z objektu na Patrónke do Starého mesta. Zdravotnícke zariadenie patrí pod ministerstvo vnútra (MV).

Ako uviedla Marta Fabianová z tlačového odboru MV, aktuálne sa pracuje na technologickej časti a vnútornom vybavení budovy. Investícia do výstavby a vybavenia nemocnice by sa mala pohybovať okolo 50 mil. eur. Z toho viac ako 20 mil. eur by si mali vyžiadať prístroje a zariadenie, konečný účet nemocnica ešte nemá, verejné obstarávanie sa ešte neskončilo.

Fabianová podotýka, že nemocnicu v prevažnej miere, až z 80 percent využívajú civili, po dokončení výstavby by mal ich podiel vzrásť na 90 %. „V novej nemocnici očakávame nárast počtu hospitalizácii, operácií aj ambulantných vyšetrení,“ konštatuje Fabianová.

Budova nemocnice je naprojektovaná ako osemposchodová. Zdravotnú starostlivosť v lôžkovej časti majú poskytovať v 11 odbornostiach, pričom posilnené bude oddelenie ARO. Okrem toho by malo v nemocnici fungovať 50 ambulancií v 30 odbornostiach. Objekt bude prevádzkovo spojený s existujúcou budovou polikliniky s využitím už vybudovanej technickej infraštruktúry.

Nemocnica sv. Michala je akciovou spoločnosťou so 100-percentnou majetkovou účasťou štátu v pôsobnosti ministerstva vnútra. Založená bola v decembri 2008, o pol roka neskôr sa zlúčila so zanikajúcou Nemocnicou Ministerstva obrany SR, a. s. a stala sa jej právny nástupcom. Zdravotnú starostlivosť poskytuje širokej verejnosti s osobitným prihliadnutím na potreby silových rezortov, ústredných orgánov štátnej správy, vlády, prezidenta, diplomatického zboru, Slovenskej informačnej služby a Národného bezpečnostného ú­radu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #zdravotníctvo #Nemocnica sv. Michala