Vyhrážal sa výbuchom, po zásahu polície zomrel

Štyri dni bol zabarikádovaný v dome a vyhrážal sa, že ho vyhodí do vzduchu. Keď Jozef M. manželku nechcel pustiť dnu ani vo štvrtok večer, zavolala na pomoc policajtov.

06.02.2015 10:39 , aktualizované: 19:09
debata (22)

Vzápätí sa v malej obci Kráľovce neďaleko Košíc začala odohrávať niekoľkohodinová dráma, ktorá má smutný koniec. Čo viedlo muža k takémuto konaniu, zatiaľ polícia neprezradila. Obyvatelia obce majú verzií viac. Hovoria, že muž mal psychické problémy a s manželkou mali nezhody, iní tvrdia, že boli obaja v pohode.

Isté však je, že od nedele 41-ročný Jozef M. odmietal pustiť do domu, v ktorom zatemnil všetky okná, manželku aj dcéru. Z obavy o jeho život zavolali na tiesňovú linku. Do Kráľoviec vzápätí prišli policajti, kukláči, privolaní boli aj hasiči a záchranári.

Podľa košického krajského policajného riaditeľa Juraja Leška muž nechcel komunikovať a vyhrážal sa, že dom zapáli a vyhodí do vzduchu. „V dome bol sám s dvoma psami,“ vysvetlil Leško. Po neúspešnom vyjednávaní nakoniec na žiadosť manželky hasiči za policajnej asistencie otvorili vstupné dvere do domu. Jozef M. však po nich hodil fľašu s neznámou horľavinou, ktorú zapálil výstrelom z plynovej pištole. Zranil pritom zasahujúceho policajta, ktorý sa spolu s ostatnými kolegami a hasičmi z domu stiahol.

Na rad opäť prišlo vyjednávanie a muž svoje vyhrážky stupňoval. Povedal, že pozabíja policajtov aj všetkých okolo. Vraj má pri sebe spínač, horľaviny, ktoré v dome vylial, a chcel zapáliť a plynové bomby. Polícia tak evakuovala susedné domy a nechala odpojiť dom od elektriny. Na ďalšie výzvy, aby sa vzdal, muž nereagoval. Keďže bolo počuť kovový zvuk, ktorý naznačoval, že muž manipuluje s plynovými bombami, polícia o pol desiatej večer vtrhla do domu. „Muž kládol aktívny odpor a dvoma nožmi zaútočil na hlavu a krk jedného zo zasahujúcich policajtov. Policajti proti nemu použili strelné zbrane. Muža zasiahli do brucha a hrudníka. Počas zásahu utrpel zranenie aj jeden z policajtov,“ spresnil krajský policajný riaditeľ. Situáciu podľa neho skomplikoval fakt, že policajti zasahovali v malej miestnosti. Muža so strelnými poraneniami previezli do košickej nemocnice, kde v piatok ráno zomrel.

Pri zásahu padlo päť výstrelov, štyri z nich zasiahli útočiaceho muža. Ďalší projektil zranil ruku policajta. „Zatiaľ nevieme, či to bola odrazená guľka z policajnej zbrane, alebo nie,“ povedal Leško s tým, že muž, proti ktorému zasahovali, mal plynovú pištoľ, ktorá sa však dá upraviť tak, že sa z nej dajú strieľať ostré náboje. Vzhľadom na to, že boli pri zásahu zranení policajti, na miesto privolali aj pracovníkov Úradu inšpekčnej služby rezortu vnútra, ktorí preskúmajú postup polície a oprávnenosť použitia služobných zbraní. Vyšetrovateľ kriminálnej polície začal trestné stíhanie pre zločin útoku na verejného činiteľa a zločin všeobecného ohrozenia v štádiu pokusu.

Podľa susedov rodina sa do obce prisťahovala zhruba pred desiatimi rokmi. Jozef M. chodil za prácou do zahraničia, manželka pracuje v Košiciach. Po zásahu policajtov bolo v piatok vidno na dome rozbité okno a na ulici stálo zaparkované auto, ktoré zrejme patrí rodine.

Ako hodnotí zásah policajtov, pri ktorom zomrel zabarikádovaný muž, bezpečnostný expert Juraj Zábojník? Podľa neho je ťažko posúdiť, či bolo konanie policajtov primerané, alebo nie.

„Nebol som tam, ale ak mal pištoľ, hoci len plynovú, prikláňam sa k tvrdému zásahu. Policajt v tej rýchlosti nemá veľmi šancu rozoznať, či ide len o plynovú pištoľ, alebo nie,“ povedal Zábojník a tiež potvrdil, že takáto pištoľ sa dá aj prerobiť. Navyše aj nôž je pri útoku nebezpečná zbraň.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #výbuch #Košice