Kúpeľnému mestu zastavia dodávku pitnej vody

Dodávka pitnej vody do Trenčianskych Teplíc sa v sobotu zastaví. Dôvodom sú nevyriešené spory medzi dvoma spoločnosťami, z ktorých každá by chcela byť dodávateľom vody.

06.02.2015 15:52
Denisa Beníčková, Trenčianska vodárenská... Foto: ,
Zastavenie dodávky pitnej vody považuje Denisa Beníčková za ohrozovanie verejného záujmu, preto podala trestné oznámenie a obrátila sa aj na súd.
debata (7)

Či budú obyvatelia a podnikatelia na území kúpeľného mesta bez dodávky niekoľko hodín alebo niekoľko dní, zatiaľ nikto nevie povedať.

O pozíciu dominantného dodávateľa pitnej vody v trenčianskom regióne sa sporí Trenčianska vodárenská spoločnosť (TVS) a Trenčianske vodárne a kanalizácie (TVK). Tá prvá je súkromnou spoločnosťou, druhú vytvorilo 56 miest a obcí v tomto regióne. TVK boli majiteľom vodovodnej a kanalizačnej siete, súkromná spoločnosť TVS bola 14 rokov ich správcom a dodávateľom pitnej vody pre približne 140 tisíc obyvateľov. Mestá a obce sa však rozhodli, že si budú svoj majetok spravovať vlastnými silami a budú aj dodávateľmi vody pre svojich občanov. Vypovedali zmluvu s TVS a od prvého novembra minulého roka začali s vodou hospodáriť samy. TVS s tým nebola spokojná a obrátila sa na súd. Súdne spory ešte stále nie sú vyriešené.

TVK v súčasnosti dodávajú pitnú vodu väčšine obyvateľov trenčianskeho a novomestského okresu. Výnimkou sú Trenčianske Teplice, ktoré mali uzatvorenú zmluvu o dodávkach so súkromnou vodárenskou spoločnosťou. Tá vodu po prvom novembri dostávala od TVK. Teraz sa však TVK rozhodli, že s dodávkami končia.

„Od spoločnosti TVK sme 3. februára dostali list, v ktorom nás informujú, že v sobotu 7. februára majú v úmysle prerušiť dodávky vody pre mesto Trenčianske Teplice a dotknuté lokality. Považujeme to za ohrozovanie verejného záujmu. Preto naša spoločnosť ihneď podala trestné oznámenie a návrh na vydanie predbežného opatrenia na Okresný súd v Trenčíne, aby zamedzil spoločnosti TVK odstaviť občanov od vody,“ povedala Denisa Beníčková, generálna riaditeľka Trenčianskej vodárenskej spoločnosti.

Podľa Romana Tarabusa, hovorcu súdov v Trenčianskom kraji, takýto návrh okresný súd 5. februára dostal. V ten istý deň však odporca (teda TVK) podal námietku zaujatosti voči všetkým sudcom Okresného a Krajského súdu v Trenčíne.

„Súdy sa musia najskôr vysporiadať s touto námietkou, až potom môže byť rozhodnuté o návrhu na nariadenie predbežného opatrenia,“ dodal Roman Tarabus.

Trenčianske vodárne a kanalizácie vravia, že postupujú podľa zákona a dodávku vody zastavujú preto, lebo Trenčianska vodárenská spoločnosť sa stala neoprávneným odberateľom. Vodu totiž od nich odoberá bez zmluvného vzťahu a tento stav trvá už tri mesiace.

„V decembri sme poslali Trenčianskej vodárenskej spoločnosti návrh zmluvy, doteraz však k dohode nedošlo. Nám touto situáciou vzniká škoda. Po troch mesiacoch sme sa rozhodli odstúpiť od tohto prejavu vôle, pretože odpoveď od TVS neprišla. Je to neoprávnený odber a podľa zákona môžeme neoprávnenému odberateľovi prerušiť dodávku vody,“ zdôraznila Zdenka Pepelová, hovorkyňa Trenčianskych vodární a kanalizácií.

Spor sa vlečie od minulého roka, doteraz však obe strany zdôrazňovali, že občanov, odberateľov pitnej vody, sa nijako nedotkne. Teraz prvýkrát do sporu zatiahli aj občanov. Ako dlho odstávka potrvá, to zatiaľ ani jedna strana nevie povedať. Podľa TVK však neznamená, že ak v sobotu zastavia dodávku, v meste okamžite prestane tiecť voda. Nejaký čas potrvá, kým sa vyprázdni vodojem, takže vodovodné kohútiky v Trenčianskych Tepliciach vyschnú pravdepodobne až v nedeľu.

„Odmietame, aby mesto bolo zaťahované do obchodných sporov týchto dvoch spoločností a stalo sa rukojemníkom ich sporov. Sme pripravení urobiť všetky kroky na to, aby aj eventuálna odstávka vody nemala nejaký dramatický vplyv na život v domácnostiach a všetkých podnikateľských subjektov v meste. Pracujeme na tom, aby to bol iba niekoľkohodinový výpadok. V pondelok sa zíde mestské zastupiteľstvo na mimoriadnom rokovaní, aby sme definitívne vyriešili túto situáciu, aby sa tieto prípady neopakovali,“ povedal Štefan Škultéty, primátor Trenčianskych Teplíc.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #pitná voda #trenčianske teplice