Cesty pod Tatrami sú zasnežené, v Bratislave nejazdila doprava

V Bratislave ešte vo večerných hodinách husto sneží, niektoré linky MHD nepremávajú. Problémy môžu byť stále najmä v kopcovitých terénoch, vodiči tu jazdia so zvýšenou opatrnosťou.

09.02.2015 10:21 , aktualizované: 22:49
cestári, bratislava, sneh, zima Foto: ,
V Bratislave od rána cestári bojujú so snehom.
debata (11)

Pre nepriazeň počasia bola pozastavená premávka nových trolejbusov na linkách 201 a 202. Dopravný podnik na tieto linky nasadil po jednom náhradnom autobuse. Cestovanie na Dolné hony je preto výrazne obmedzené.

Linka č. 44 nepremávala pre nezjazdnosť komunikácií. Na Hodžovom námestí sa stala o 10:45 škodová udalosť linky č. 212 s osobným motorovým vozidlom, preto museli byť niektoré trolejbusové linky odklonené. Následky nehody sú už odstránené a všetky linky premávajú po svojich pôvodných trasách.

Od 9:40 do 10:45 bola Alexyho ulica nezjazdná, linka č. 23 bola obojsmerne odklonená cez Harmincovu ulicu.

Linku č. 147 na Slavín, ktorá nepremávala od 10:06, musel dispečing DPB do 20:25 pozastaviť pre nezjazdnosť komunikácií.

Dispečing Dopravného podniku situáciu v teréne monitoruje a je v kontakte s dispečingom Magistrátu hlavného mesta.

V Bratislave už od rána husto sneží.
V Bratislave už od rána husto sneží.
+3V Bratislave už od rána husto sneží.

Pre husté sneženie sú od rána v uliciach cestári

V teréne sú vozidlá zimnej údržby, bratislavská radnica o 09:00 nariadila celomestský posyp. V niektorých okrajových častiach hlavného mesta posýpali už v noci, informovala hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.

Zimnú údržbu na bratislavských cestách zabezpečuje 54 mechanizmov, o čistotu ulíc sa stará aj 89 pracovníkov.

Diaľničné úseky v okolí Bratislavy sú zjazdné

Na ceste medzi Malackami a Studienkou v okrese Malacky sa pre snehovú kalamitu skrížilo posýpacie auto. Premávku v tomto úseku obmedzili. Informovala o tom Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) s tým, že na miesto už vyslali hasičov zo Záchrannej brigády HaZZ v Malackách s ťažkou technikou, ktorí sa pokúsia zapadnuté vozidlo vyslobodiť.

Diaľničné úseky v okolí Bratislavy sú zjazdné. Ako povedal hovorca Národnej diaľničnej spoločnosti a.s. Michal Fúrik, v teréne je všetka dostupná technika, ktorá cesty udržiava. Pre husté sneženie sú cesty mokré a na diaľnici D2 je vrstva mokrého snehu. Aj napriek tomu je podľa bratislavského policajného hovorcu Michala Szeiffa situácia v tomto úseku pokojná, polícia tu neeviduje žiadnu dopravnú nehodu.

Ako uviedol, premávku neohrozuje vietor, ani snehové záveje. „Tento úsek pravidelne udržiavajú, je tam sneh, ale nie je to nič závažné. Cesta je zjazdná a aj napriek nepriaznivému počasiu tu nie sú žiadne dopravné obmedzenia,“ doplnil policajný hovorca.

SHMÚ zvýšil výstrahu pred závejmi

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) zvýšil výstrahu pred vytváraním snehových jazykov a závejov v okresoch Nové Mesto nad Váhom, Piešťany, Senica, Myjava, Trnava, Pezinok, Bratislava a Malacky na druhý stupeň. Tento stav má trvať približne do 17:30.

Pre väčšinu ostatných okresov na Slovensku platí výstraha prvého stupňa. Tento stav má na západnom Slovensku trvať do 18:00 a na strednom a východnom Slovensku do utorku do približne 22:00.

Pre viaceré okresy na západnom Slovensku platí výstraha pred poľadovicou. Tento stav má trvať od 15:00 približne do polnoci.

Cesta na horskom priechode Čertovica, kde v... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Čertovica Cesta na horskom priechode Čertovica, kde v nedeľu 8. februára spadla lavína, je už vyčistená.

Pod Tatrami zapadlo do snehu niekoľko áut

Cesty pod Tatrami sú zasnežené, cestári pre husté sneženie a vietor nezvládajú udržať všetky úseky v zjazdnom stave. Cestu tretej triedy medzi obcami Nová Lesná – Mlynica v okrese Poprad od 14:30 úplne uzavreli. Obchádzka je možná cez Poprad. Od nedele 8. februára je uzavretý horský priechod Šuňava – cesta tretej triedy Štrba – Šuňava pre snehové záveje. Od nedele od 15:00 je vyhlásený I. situačný stupeň pre oblasť Poprad Informoval o tom Jaroslav Štofko zo Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kra­ja.

Podľa jeho vyjadrenia v celom kraji trápia cestárov od rána snehové prehánky. Cesty prvej a druhej triedy sú zväčša mokré, miestami je na nich kašovitá vrstva snehu do troch centimetrov. Na cestách tretej triedy vo vyšších polohách je utlačená vrstva snehu do štyroch centimetrov. Cestári aj s technikou sú v teréne.

Hasiči zasahujú hlavne pod Tatrami, kde zapadlo v snehu niekoľko vozidiel. Dopravné nehody sa zaobišli bez väčších zranení. Pri Raslaviciach v okrese Bardejov je na okraji cesty zapadnutý kamión.

Husté sneženie a vietor komplikujú situáciu na cestách severovýchodného Slovenska. Od 18:50 na ceste 1/73 pred obcou Okrúhle v okrese Svidník je skrížený kamión cez celý profil cesty. Obchádzka je možná cez mesto Stropkov .

Od 18:20 je pre vrstvu snehu neprejazdný Chmeľovský kopec pre nákladnú dopravu. Ide o cestu 1/73 z Giraltoviec do Prešova. Premávku tu riadi polícia. Informovalo o tom Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Prešove.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #počasie #MHD #sneh #DPB