Proti 23-podlažnej budove na Šancovej vznikla petícia

Proti pokračovaniu výstavby rozostavaného domu na Šancovej ulici v Bratislave spúšťajú petíciu. Roky tu síce stojí skelet, no investor by chcel s projektom zrejme už na jar pohnúť. Výstavbu chce však oproti pôvodnému projektu rozšíriť.

09.02.2015 16:55
Mrakodprap na Šancovej ulici Foto:
Kontroverzná stavba na Šancovej ulici v Bratislave.
debata (7)

Organizátori petície sú proti, v petícii, ktorú dnes spúšťajú, žiadajú, aby investor projekt nezvyšoval a aby postavil len osempodlažnú budovu. Taký vysoký skelet totiž roky na Šancovej stojí, no investor má povolenie na 23 podlaží. O spustení petície dnes na tlačovej konferencii informovali iniciátori petície mestský poslanec Gábor Grendel spolu so staromestským poslancom Ondrejom Dostálom.

Investorom projektu je spoločnosť Finep Premiér, ktorá stavbu v minulosti prebrala od firmy Istroreal. V súčasnosti má povolenie postaviť 23-podlažnú budovu. Projekt už zvyšovať nechce, no podľa zámeru zverejneného na posudzovanie vplyvov na životne prostredie (EIA), chcú výstavbu rozšíriť. Z pôvodnej plochy 11 218 metrov štvorcových chce investor urobiť stavbu na 12 419 metroch štvorcových.

Pribudnúť tu má 260 bytov, z toho 169 apartmánov a zvyšok jedno-, dvoj-, troj- a štvorizbové byty. K nim pribudne 199 parkovacích miest. Investor teda plánuje k rozostavanému skeletu dobudovať objekty od budovy YMCA po Beskydskú ulicu.

Spoločnosť vraj chce minimalizovať kancelárske a obchodné priestory a maximalizovať bytovú funkciu, čím reaguje na dopyt trhu. „Riešenie je navrhnuté tak, aby sa minimalizovali zásahy do realizovaných konštrukcií, aby stavba mohla čo najrýchlejšie pokračovať podľa platných povolení a súčasne bola pripravená pre výstavbu nových objektov – vjazdovej rampy a nového domu,“ uvádza investor v zámere.

Náklady na projekt investor vypočítal na 11,74 milióna eur. Stavať by chceli začať už na jar tohto roka, výstavba by mala trvať dva roky.

Zmeny v projekte rozostavanej budovy na Šancovej majú aj odporcov. „Vyjadrujeme svoj nesúhlas so zámerom firmy Finep Premiére, s. r. o., dokončiť rozostavaný objekt polyfunkčnej výškovej budovy na Šancovej ulici vedľa budovy YMCA do výšky 23 nadzemných podlaží a rozšíriť ho zastavaním zvyšného voľného priestranstva na rohu ulíc Šancová – Beskydská, kde sa dnes nachádza zeleň,“ píše sa v petícii, ktorú dnes spustili jej iniciátori Grendel s Dostálom.

Petičiari pripomínajú, že k výstavbe na Šancovej sú výhrady už od roku 2004 a dodnes sa nezmenšili. „Zhoršená urbanistická, dopravná, hluková a emisná situácia sú dnes ešte silnejšími dôvodmi pre jej realizáciu iba v pôvodnom rozsahu,“ uvádzajú iniciátori v petícii s tým, že stavba by mala ostať na ôsmich podlažiach, investor by ju nemal rozširovať, ale ponechať radšej zeleň.

Dodávajú, že výstavba plánovaných 23 nadzemných podlaží zhorší kvalitu bývania a života v tejto lokalite, ktorá už aj tak vraj nevyhovuje podmienkam zdravého bývania. Petičiari sa sťažujú, že po novom naplánovaný projekt zhorší dopravu na Kolibu i dopravnú obslužnosť Šancovej ulice.

Navyše im prekáža aj výška budovy, ktorá nezapadne do okolitého prostredia a zhorší niektoré výhľady na Bratislavu.

Investor projektu, spoločnosť Finep, vysvetľuje, že nový návrh projektu vychádza z aktuálnych štúdií, ktoré si nechali vypracovať a cieľom navrhovaných zmien je pôvodný projekt esteticky vylepšiť a funkčne skvalitniť.

„Nový návrh neiniciuje zvýšenie stavby, ktorej najvyšší objekt má schválených 22 poschodí (23 podlaží), ale rozšírenie stavby o nový rožný objekt, ktorý bude mať iba päť podlaží. Investor sa totiž stal aj vlastníkom nárožnej parcely medzi ulicami Beskydská/Šancová, čo mu umožní vytvoriť na ploche ucelené architektonické riešenie, ktorého nové prvky opticky zmenšujú najvyššiu časť objektu,“ vysvetlila riaditeľka FINEP SK Olga Petkova.

Investor pritom navrhuje dopravné napojenie objektu cez vjazd z Beskydskej ulice. Podľa Petkovej sa tak zjednoduší prístup do objektu a pritom sa nezaťaží plynulosť dopravy na Šancovej. Investor uznáva, že hluk na Šancovej je nadlimitný, no znížiť je ho vraj nemožné.

„Práve z tohto dôvodu investor smeroval maximálnu pozornosť a úsilie do splnenia akustických limitov v interiéri budovy. V tomto ohľade projekt spĺňa všetky požiadavky vyplývajúce z Vyhlášky Ministerstva zdravotníctva SR,“ dodala Petkova s tým, že celý projekt bol navrhnutý a posúdený vo vzťahu na okolitú zástavbu.

Mysleli pritom nielen na akustiku, ale i na svetlotechniku a podľa investora v tejto oblasti spĺňajú všetky záväzné požiadavky právnych noriem.

Na frekventovanej Šancovej ulici neďaleko bratislavskej hlavnej stanice už roky stojí rozostavaná výšková budova. Pôvodne tu chcela stavať spoločnosť Istroreal, ktorá získala povolenie na osempodlažnú budovu. Tú sa neskôr snažili zvýšiť na 34 podlaží, no to sa nepodarilo a staromestský úrad pred rokmi povolili 23 podlaží.

Budova v minulosti niekoľkokrát zmenila majiteľa, získala ju petržalská spoločnosť Stelo, od ktorej podiel odkúpila česká spoločnosť Finep. Stavbu budovy na Šancovej ulici najprv brzdili spory a neskôr úplne zastavila kríza.

Nový investor však vraj o sporoch netušil, keď do projektu vstupoval. Proti stavbe budovy podali v minulosti žalobu Peter Hodál a Ondrej Dostál z Občianskej iniciatívy. Podľa nich nebolo územné rozhodnutie o zvýšení budovy v súlade so zákonom. Podľa Petra Hodála, aj keď vtedy neexistovala pamiatková zóna, stavebné úrady mali pri vydávaní územného rozhodnutia brať ohľad na pamiatkovú výstavbu v okolí stavby.

„Zákon tiež hovorí o tom, že výstavba budovy musí byť v súlade s existujúcou výstavbou,“ povedal vtedy Hodál. Podľa žalobcov územné rozhodnutie na výškovú budovu získal stavebník v čase, keď existovala redukcia pamiatkovej zóny.

Krajský súd v Bratislave však neskôr rozhodol, že pamiatková zóna sa zužovať nebude a zachová si pôvodné hranice, aké boli pred rokom 2005. Podľa žalobcov to teda znamenalo, že stavba sa nachádza v pamiatkovom území a rozhodnutie je protizákonné.

Krajský súd však v roku 2008 žalobu zamietol s odôvodnením, že bola postavená na teoretickom základe. Podľa slov Ondreja Dostála sa proti rozsudku odvolali, odvolanie však bolo zamietnuté. Skúsili to aj na Ústavnom súde SR, kde sťažnosť opäť zamietli. Vec sa riešila i na Najvyššom súde SR, no opäť neúspešne.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #petícia #investor #Šancova ulica