V Košiciach vymenili vedenie dopravného podniku

Prerokovanie a schválenie rozpočtu bolo jedným z kľúčových bodov pondelkového zasadnutia košického mestského zastupiteľstva. Poslanci s tým väčšie problémy nemali a Košice budú tento rok hospodáriť so sumou 222,04 milióna eur.

10.02.2015 09:00
Košice, mestské zastupiteľstvo Foto: ,
Košické mestské zastupiteľstvo včera odvolalo riaditeľa a vedenie dopravného podniku, schválilo rozpočet, poslanci sa mali zaoberať aj koncepciou parkovania.
debata

„Som rád, že rozpočet bol schválený jednoznačne a pohodlne, lebo rozpočtové provizórium vyhovuje ľuďom, ktorí sa do mestského parlamentu dostali len preto, aby sa predvádzali. Z 22 starostov bolo za rozpočet 21, a to vrátane tých, ktorých mestské časti dostanú menej peňazí ako minulý rok. Lebo vedia, že treba pokojne pracovať,“ povedal košický primátor Richard Raši. „Najpodstatnejšie je, že investície do dopravy, školstva, sociálnych vecí a bezpečnosti sú schválené, čo je pre rozvoj mesta dôležité,“ dodal primátor.

Mestské zastupiteľstvo v pondelok odvolalo doterajšieho riaditeľa Dopravného podniku mesta Košice Juraja Hrehorčáka. Vo funkcii ho nahradí doterajší riaditeľ Správy mestskej zelene Richard Majza. Zmeny sa udiali aj v dozornej rade, kde znížili počet jej členov z piatich na troch. Zároveň zmenili stanovy tak, že všetky dôležité dokumenty musia podpisovať dvaja členovia predstavenstva.

„Dopravný podnik je pre mesto kľúčový, keďže zabezpečuje mestskú hromadnú dopravu. Na ňom stojí a padá každé väčšie mesto. Podnik má ekonomické problémy, ktoré vyplývajú z jeho prevádzky, lebo jej polovicu musí dotovať mesto. Navyše je zaťažený úvermi kvôli nákupu nových autobusov a ďalších dopravných prostriedkov. Teraz rieši aj problémy súvisiace s modernizáciou električkových tratí a integrovanej koľajovej dopravy. Zároveň zamestnanci požadujú navýšenie platov,“ zhodnotil situáciu Raši. Preto podľa neho nastal po štyroch rokoch čas, aby do vedenia Dopravného podniku prišli noví ľudia, ktorí na doterajších pôsobiskách ukázali svoje schopnosti. Vedenie musí urobiť také ekonomické zmeny, ktoré sú nevyhnutné na to, aby Dopravný podnik prežil.

K ďalším dôležitým bodom, ako je zmena koncepcie parkovania a zámena pozemkov pod Ťahanovským lesom, sa poslanci do uzávierky tohto vydania nedostali.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Košice #Dopravný podnik Košice