Trenčianske Teplice po víkendovej odstávke vody menia správcu

Voda v Trenčianskych Tepliciach bude tiecť. O správu vodovodov a kanalizácií v kúpeľnom meste sa budú starať Trenčianske vodárne a kanalizácie (TVK). Na pondelkovom večernom zasadnutí zmenu správcu schválili mestskí poslanci. Tí mimoriadne zasadli po tom, ako cez víkend vlastník vodných zdrojov kúpeľné mesto odstavil od dodávky vody.

10.02.2015 09:37
debata

Správcom vody bola doteraz súkromná Trenčianska vodohospodárska spoločnosť (TVS). Vlastníkom vodných zdrojov sú však TVK, ktoré združujú 56 miest a obcí okresov Trenčín a Nové Mesto nad Váhom. TVK tvrdí, že TVS už tri mesiace s nimi nemala uzavretú zmluvu a neplatila. Preto pre neoprávnený odber vody nariadili od soboty odstávku. V nedeľu ju na žiadosť mesta dočasne obnovili.

Na mimoriadnom rokovaní, ktoré sa konalo do neskorých večerných hodín, vystúpila generálna riaditeľka TVS Denisa Beníčková. Ani na niekoľkonásobné naliehanie poslancov nevedela zagarantovať plynulú dodávku pitnej vody. Poslanci preto odstúpili od zmluvy s TVS a zároveň schválili novú zmluvu priamo s vlastníkom vodných zdrojov – Trenčianskymi vodárňami a kanalizáciami.

“Ak TVS nepodpísala s TVK zmluvu a neplatí, je logické, že nemôžu tento systém tolerovať donekonečna. Vyvrcholilo to víkendovou odstávkou vody. Tragédiou je, že na to museli doplatiť občania mesta, ktorých spor spoločností nezaujíma. Pre nás je dôležitá garancia dodávky pitnej vody a to TVS garantovať nevedela. Rozhodli sme sa podpísať zmluvu priamo s TVK, a to za rovnakých podmienok, ako sme mali s TVS. Zmluva bude na dobu určitú. Následne buď vyhlásime verejnú súťaž na nového správcu, alebo vložíme našu vodárenskú infraštruktúru do TVK, ako to urobili okolité mestá a obce,” povedal primátor Trenčianskych Teplíc Štefan Škultéty.

Odstávka vody v Trenčianskych Tepliciach súvisí so sporom oboch spoločností. TVS sa starala o prevádzku vody nielen v Trenčianskych Tepliciach, ale v celom regióne ako správca infraštruktúry TVK.

Obe spoločnosti vedú proti sebe súdne spory po tom, ako TVK spoločnosti TVS vypovedali zmluvu o nájme a 1. novembra minulého roka jej skončila platnosť. TVS sa tak starala už len o vodu v Trenčianskych Tepliciach, ktoré do TVK svoje vodovody a kanalizácie nevložili.

“TVS už tri mesiace nemá uzatvorenú zmluvu s TVK, preto využívanie zdrojov vody v Trenčianskych Tepliciach považujeme za neoprávnený odber vody a pristúpili sme od 7. februára k odstávke vody,” povedala ešte v piatok hovorkyňa TVK Zdenka Pepelová. Prechodom správy vody priamo pod TVK bez tretej strany sa podľa jej slov problém s platbami za vodu vyriešil.

TVS tvrdí, že zmluva o prevádzke vody v celom trenčianskom regióne je naďalej platná. Opiera sa o predbežné opatrenie Okresného súdu v Trenčíne vydané len niekoľko dní pred prechodom správy vody pod TVK. Krajský súd predbežné opatrenie zrušil, avšak Najvyšší súd mu vec vrátil pre procesné pochybenia.

"Rozhodnutie súdu o predbežnom opatrení nie je právoplatné. Radil som sa o situácii aj s kolegami primátormi a starostami, ktorí sú v TVK. Pre nich je TVS nedôveryhodný partner. Rozhodli sa jej dať zákonnú výpoveď a oni ich teraz ťahajú po súdoch,” komentoval spor Škultéty.

Pepelová uviedla, že zmluva bola riadne vypovedaná, je neplatná a v súčasnosti neexistuje vzťah medzi oboma spoločnosťami. Predbežné opatrenie, že TVK majú strpieť nájomcu po dobu nájomnej zmluvy, je preto podľa jej slov nevykonateľné.

TVS sa o vodárenskú infraštruktúru starala od roku 1998. Podľa denníka SME za privatizáciou prevádzky vody stáli ľudia blízki HZDS. Zmluvu medzi TVK a TVS v minulosti kritizoval aj expertný tím Európskej komisie, ktorý upozornil, že zmluva “zvýhodňovala súkromného prevádzkovateľa na úkor samosprávy a spotrebiteľov.”

Výpoveď súvisí s pridelenými eurofondmi. TVK získala takmer 60 miliónov eur na dobudovanie kanalizácie a modernizáciu starých čistiarní odpadových vôd, avšak pod podmienkou, že bude svoj majetok spravovať sama. Koncom roka 2013 zmluvu spoločnosť vypovedala a od 1. novembra minulého roka vodu spravuje sama.

“TVS je bývalý nájomca nášho majetku bez relevantného právneho vzťahu k nemu. Nárokuje si prevádzku našej siete, hoci na výkon takejto činnosti podľa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví už ani nemá oprávnenie a spôsobilosť.

Tiež je potrebné uviesť, že od apríla minulého roka až do ukončenia zmluvného vzťahu neplatila nájomné v celkovej výške 2,4 milióna eur,” dodala Pepelová.

debata chyba
Viac na túto tému: #pitná voda #trenčianske teplice