Kde stretnete Zamarovského aj Gavloviča?

V jednej miestnosti vedľa seba rozjímajú Hugolín Gavlovič, autor Valaskej školy, a svätý Benedikt, ktorý pôsobil pred tisíc rokmi na Skalke pri Trenčíne. O poschodie vyššie sedí pri písacom stroji Vojtech Zamarovský a tvorí Grécky zázrak. Takúto zvláštnu zostavu rôznych osobností môžete vidieť v prekrásnom vynovenom kaštieli v Bohuniciach neďaleko Ilavy.

10.02.2015 15:00
Hugolín Gavlovič, Zamarovský, Bohunice, sochy,... Foto: ,
Postavu spisovateľa Vojetech Zamarovského považuje sochár Albert Králiček za najvydarenejšiu z kolekcie, ktorú zhotovil pre expozíciu v Bohuniciach.
debata

Zhotoviť voskové figuríny a doplniť nimi výstavné expozície, to bola myšlienka ľudí, ktorí sa združili v Miestnej akčnej skupine (MAS) Vršatec. Podľa Petry Šupákovej, manažérky tohto zoskupenia, sa inšpirovali príkladom z Estónska.

„Tam sme videli oživenie jednej výstavy v priestoroch kaštieľa, kde boli podobné figuríny. Zdalo sa nám to ako vynikajúci nápad, ktorý v tomto regióne chýba. Vypracovali sme projektový zámer a išli sme do toho spolu s partnerskou MAS Kopaničiarsky región, ktorá združuje ľudí z okolia Myjavy,“ vraví Petra Šupáková.

Na projekt, financovaný z eurofondov, mali schválených 39-tisíc eur. Urobili verejné obstarávanie a našli sochára z Českej republiky, ktorý im päť figurín zhotovil za 37-tisíc eur. Zvyšné peniaze využili na výrobu informačných tabúľ, brožúrok a organizovanie putovných výstav. Figuríny nebudú totiž len v bohunickom kaštieli, vystavia ich aj v ďalších obciach regiónu.

Herečka Božena Obrová Riznerová je zatiaľ... Foto: Milan Kráľ, Pravda
Hugolín Gavlovič, Bohunice, sochy, voskové figuríny Herečka Božena Obrová Riznerová je zatiaľ jedinou ženskou postavou v expozícii voskových figurín v Bohuniciach.

Okrem spomínaných historických osobností môžete v bohunickom kaštieli vidieť aj postavu Michala Rešetku, katolíckeho kňaza a spisovateľa, ktorý pôsobil v Hornej Súči a dnes je po ňom pomenovaná knižnica v Trenčíne. Jedinou ženskou postavou je herečka Božena Obrová-Ríznerová, neter spisovateľky Ľudmily Podjavorinskej. Kaštieľ v Bohuniciach patril Podjavorinskej bratovi Žigmundovi Riznerovi.

Postavy nie sú zhotovené z klasického vosku, ale zo silikónu. Autor sôch Albert Králiček, ktorý žije v Novej Pake v Českej republike, vysvetľuje prečo.

„Nepoužíval som klasický vosk, aby sa figuríny dali premiestňovať a udržiavať, to bola súčasť požiadaviek od objednávateľa. Ale postup je vlastne rovnaký, ako pri výrobe z vosku. Najnáročnejšie bolo vymodelovať hlavy a vpichovanie vlasov, potom som pozval kaderníka, ten vlasy ostrihal a upravil,“ hovorí o svojej práci Albert Králiček.

Sochár Albert Králiček robí posledné úpravy na... Foto: Milan Kráľ, Pravda
Hugolín Gavlovič, Bohunice, sochy, voskové figuríny Sochár Albert Králiček robí posledné úpravy na postave Hugolína Gavloviča, v pozadí postava svätého Benedikta.

A zdôrazňuje, že si dal záležať aj na oblečení, aby bolo čo najbližšie k realite. Svätý Benedikt má napríklad oblečené pôvodné rúcho benediktínov z Břevnovského kláštora, Hugolín Gavlovič má zase odev od krajčírky, ktorá šije priamo pre mníchov. Postavy vyrobené zo silikónu sa dajú ľahko prevážať, každá má okolo 25 až 30 kilogramov a môžu sa viezť v osobnom aute, pripútané na sedadle. Aj údržba je veľmi jednoduchá, stačí vraj obyčajná prachovka.

„Predpokladáme, že tento projekt pritiahne do nášho regiónu návštevníkov a turisticky ho zatraktívni. Kaštieľ bol dlhé roky schátraný, v reštitúciách ho dostali pôvodní majitelia, tí však nemali peniaze, aby ho zrekonštruovali, a tak ho obec od nich odkúpila a teraz ho využívame na rôzne kultúrne podujatia,“ hovorí o kaštieli na vŕšku nad obcou Bohunice jej starosta Peter Hajdúch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #múzeum #vosková figurína