Bábätko prežilo hrozivý pád snehu zo strechy

Šťastný koniec mala stredajšia udalosť, ktorá na prvý pohľad pôsobila dosť dramaticky. Na kočík s päťmesačným bábätkom padla zo strechy zľadovatená masa snehu. Dieťa však vyviazlo bez vážnejšieho poranenia.

11.02.2015 15:00
debata (3)

Nehoda sa stala v centre Banskej Bystrice, na historickej Dolnej ulici. Matka sem prišla na prechádzku s detským kočíkom, keď sa zrazu na nich zosypal sneh, ktorý zasiahol aj dieťa. Záchranka bola na mieste asi o tri minúty.

„Päťmesačné dievčatko malo len povrchové poranenia hlavy. Záchranári ho ošetrili a previezli do nemocnice," povedal Boris Chmel, hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby.

V nemocnici dieťa jednorazovo ošetrili a prepustili domov. Podľa Olivera Petríka, námestníka riaditeľky Detskej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici, neutrpelo vážnejšie zranenia a nebola potrebná hospitalizácia.

Na miesto, kde sa stala nehoda, privolali aj štátnu políciu. Podľa krajskej policajnej hovorkyne Márie Faltániovej však hliadka iba preverila situáciu a spísala úradný záznam. „Nevyšetrujeme to ako trestný čin, pretože o žiadny nešlo. Možno sa neskôr situácia zmení, ale v súčasnosti to polícia nerieši,“ dodala Faltániová.

Právnik Vladimír Pirošík, odborník na komunálne právo, pripomína, že zodpovednosť je v takýchto prípadoch jednoznačne na vlastníkovi budovy, pretože na Slovensku platí ústavný princíp, že vlastníctvo zaväzuje. Podľa vyjadrenia radnice nie je budova, z ktorej sa zosunul sneh, mestským majetkom, ale je v súkromnom vlastníctve.

Mesto zdôrazňuje, že všetci vlastníci nehnuteľností sú povinní podniknúť také opatrenia, aby padajúcim snehom zo striech neohrozili život alebo zdravie ľudí. Budovy, ktoré sú vo vlastníctve mesta, pravidelne kontrolujú správcovia, ktorí sú za ne zodpovední. Zodpovednosť za podobné nehody upravuje aj nariadenie, ktoré platí na území Banskej Bystrice.

„Všeobecne záväzné nariadenie mesta o verejnom poriadku na území mesta upozorňuje a dopĺňa niektoré ďalšie skutočnosti – ak sa vytvoria na streche alebo odkvape nehnuteľnosti cencúle, tak vlastníci, správcovia alebo užívatelia nehnuteľností sú povinní vykonať také opatrenia, aby cencúle a ľad zo strechy neohrozovali život a zdravie ľudí,“ vraví Zdenka Sekerešová, hovorkyňa Banskej Bystrice.

Za porušenie tohto nariadenia môže mesto uložiť pokutu do výšky 6 638 eur.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #sneh #bábätká