Lyžiarske stredisko odstavila chrípka, už sa však lyžuje

V Skiparku Erika pod Kojšovskou hoľou majú síce výborné podmienky na lyžovanie, no v predchádzajúcich dňoch museli vleky odstaviť. Dôvodom nebolo zlé počasie, nezradila ani technika, ale zaúradovala chrípka.

13.02.2015 11:00
debata

Epidémia ochorenia medzi vlekármi spôsobila, že lyžiari mali smolu a museli ísť inde. Mnohí z nich mali na prevádzkovateľov strediska ťažké srdce, čo dali najavo aj na sociálnych sieťach.

Manažérka strediska Marta Nováčková však tvrdí, že neprávom. „Naozaj nás to mrzí, veď podmienky sú ideálne a aj nám unikajú tržby. Ale nemá zmysel, aby vlekári chodili na svah so štyridsiatkami teplotami, ochorel aj ich vedúci, a v takých podmienkach nemôžme fungovať. Preto sme museli v nedeľu zavrieť,“ hovorí Nováčková o príčine kurióznej situácie.

Dodala, že ochoreli šiesti z ôsmich vlekárov, chrípka neobchádza ani ich, ale je nezvyčajné, aby ochoreli toľkí naraz. Je to aj dôsledok toho, že v posledných týždňoch pred príchodom kalamity museli zasnežovať. Hoci im niektorí lyžiari radili, aby si zobrali niekoho na výpomoc, nie je to také jednoduché.

„Je to podobné ako v lete u plavčíkov. Vleky nemôže obsluhovať hocikto. Treba na to mať skúšky a oprávnenie. Veď čo ak by sa niečo stalo a pri vlekoch by bol človek, ktorý na to nemá oprávnenie?“ pýta sa Nováčková. Situácia sa medzitým zlepšila a stredisko už od štvrtka funguje v normálnom režime.

„Máme tu zhruba meter snehu, preto bolo aj nám ľúto, že sme museli odstaviť vleky. Lebo takú priaznivú situáciu si tu za 25 rokov veru nepamätám. Takže aj keď je v nížinách odmäk, tu sa ešte sneh udrží, je ho naozaj dosť,“ dodala manažérka strediska. V každom prípade je dobré sledovať internetovú a facebookovú stránku strediska, kde sa lyžiari dozvedia aktuálne informácie.

Lyžiarske stredisko pod Kojšovskou hoľou, ktorá je 25 kilometrov od Košíc, patrí medzi najvyhľadávanejšie a zároveň je najvyššie položené v Košickom kraji. Nečudo, samotná Kojšovská hoľa má výšku 1 246 metrov nad morom. Najviac snehu tu býva práve vo februári, preto je tento mesiac na lyžovačku najvhodnejší. Pri priaznivom počasí odtiaľ vidno aj Vysoké či Nízke Tatry, preto je „Kojšovka“ vyhľadávaná aj v lete.

Lyžiari na Kojšovskej holi si môžu dosýtosti vychutnať skvelé podmienky. Vleky po nútenej prestávke, spôsobenej chrípkou, už opäť fungujú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chrípka #lyžiarske strediská #Kojšova hoľa #Skipark Erika