Zostanú Trenčania bez letnej plavárne?

Vlaňajšiu sezónu si Trenčania vytrpeli bez letnej plavárne, a všetko nasvedčuje tomu, že to isté ich čaká aj tento rok. Starú plaváreň železnice zbúrali počas modernizácie železničnej trate a novú do začiatku sezóny nestihnú dokončiť.

13.02.2015 13:00
plaváreň, Trenčín, tobogán Foto: ,
Areál novej Plavárne v Trenčíne už piaty rok chátra, nedá sa používať aj preto, lebo k plavárni nie je vybudovaný prívod vody.
debata (6)

Stará letná plaváreň v Trenčíne mala smolu, že sa nachádzala v blízkosti koľajníc hlavnej železničnej trate Bratislava – Žilina. Pri jej modernizácii je potrebné koľajnice posunúť, a to práve do priestoru, kde takmer 80 rokov stála mestská plaváreň. Železnice SR ju od mesta za takmer 4,5 milióna eur odkúpili, aby ju mohli zrovnať so zemou. Dnes v tomto priestore stavajú nový železničný most cez Váh.

Novú plaváreň postavilo mesto pred piatimi rokmi. Stála približne sedem miliónov eur, ale je bez potrebnej infraštruktúry, hlavne bez prívodu vody. Mesto sa v roku 2013 dohodlo so železnicami, že plaváreň dokončia. Trenčania dostali od radnice prísľub, že počas letnej sezóny 2015 bude kúpalisko v prevádzke. Doteraz sa však v areáli nič nedeje.

Železnice tvrdia, že museli dať prepracovať projektovú dokumentáciu, ktorú dostali od mesta, a tak právoplatné stavebné povolenie pre rekonštrukciu prístupového mosta k novej plavárni získali až koncom roka 2014. Na vodovod a kanalizáciu stavené povolenie ešte nemajú, rovnako ani povolenie na výrub stromov na brehoch. Kedy bude môcť nová plaváreň fungovať, je teda neisté. Podľa termínov, o ktorých hovoria železnice, to počas tohtoročného leta asi nebude. „Realizáciu začne zhotoviteľ ihneď, ako nastane priaznivé počasie. Predpokladaná doba výstavby je naplánovaná na sedem mesiacov,“ povedala Martina Pavlíková, hovorkyňa Železníc SR.

Podľa trenčianskej hovorkyne Eriky Ságovej mesto do dnešného dňa nemá od vedenia Železníc SR oficiálnu informáciu, že by malo byť ohrozené plnenie zmluvy. Mesto si svoju časť zmluvných povinností plní, v rozpočte vyčlenilo na tento rok sumu 160-tisíc eur na dokončenie letnej plavárne, napríklad na sprevádzkovanie bazénovej technológie, sadovnícke úpravy či výstavbu bufetov.

Richard Medal, občiansky aktivista a poslanec mestského zastupiteľstva, nepovažuje za reálne, aby novú plaváreň odovzdali v tohtoročnej letnej sezóne do prevádzky. „Aby sa zrekonštruovala a dokončila letná plaváreň, museli by sa na to sústrediť všetky kapacity Železníc SR, ale tie majú podľa môjho názoru teraz v Trenčíne úplne iné priority – dostavbu nového železničného mosta, preložku trate a všetky vyvolané investície v súvislosti s cestnými komunikáciami okolo trate. Neverím tomu, že je reálne, aby letná plaváreň bola tento rok funkčná,“ povedal Richard Medal.

Oslovení obyvatelia Trenčína, mladí či starší, len krútia hlavou nad touto situáciou. Mladý futbalista Adam Rechtorík hovorí, že ľuďom nezostane nič iné, len sa kúpať vo Váhu. Chodí hrávať futbal na štadión na Sihoti, stará plaváreň bola hneď oproti, tak si po tréningu išli do bazéna zaplávať, teraz už druhý rok nebudú mať kam. „Je tu krytá plaváreň, tá zostala, ale v lete to nie je ono. Je tu nová plaváreň a už roky sa s ňou nič nerobí. Sú to peniaze vyhodené do vzduchu. Je to choré, že krajské mesto bude dva roky bez letnej plavárne,“ dodal jeho kamarát Jakub Sedláček.

Marián Chorvát, ktorý patrí k trenčianskym seniorom, považuje za hanbu, keď krajské mesto bude už druhý rok bez letného kúpaliska. Vraví, že celý život chodieval na plaváreň, teraz ho to už neláka, ale aj tak ho táto situácia mrzí. „Sľuby by sa mali plniť. Ak mesto sľúbilo, že to bude v júni otvorené, tak by to malo byť. A ja dúfam, že bude. Ak nie, možno moji vnuci sa letnej plavárne dožijú,“ dodal ďalší Trenčan Jaroslav Hanko.

Starú plaváreň priamo pod Trenčianskym hradom mohli ľudia posledný raz navštíviť v roku 2013. Nová bola „dokončená“ ešte v roku 2010, tesne pred primátorskými voľbami, po ktorých Branislava Cellera nahradil Richard Rybníček. Vybudovali ju neďaleko zbúranej, v rekreačnej oblasti Ostrov, ale nie je k nej dotiahnutý prívod vody, plynu, kanalizácia a nie je ani zrekonštruovaný most, ktorým sa chodí na Ostrov. Podľa zmluvy s mestom by tieto práce mali zabezpečiť a zaplatiť Železnice SR. Tie sa zmluvne zaviazali, že uvoľnia 6,5 milióna eur na takzvanú malú stavbu. V rámci nej majú vybudovať infraštruktúru k novej letnej plavárni vrátane rekonštrukcie mosta na Ostrov.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #železnica #plaváreň