Stromami chcú znížiť aj hluk z diaľnice

Ako ochrániť ľudí pred hlukom z frekventovanej diaľnice či veternými smršťami? V Lovči pri Žiari nad Hronom stavili na obnovu stromoradí v okolí dediny, ktoré môžu takýmto vplyvom na ich život zabrániť.

16.02.2015 15:00
lovča, stromy, Ondrej Bahn Foto: ,
V Lovči vysadili takmer sto listnatých stromov, ktoré majú podľa starostu Ondreja Bahna znížiť aj hluk z frekventovanej cesty R1.
debata (3)

V troch lokalitách vysadili takmer stovku nových listnatých stromov. Ide o ojedinelý projekt izolačnej zelene, na ktorý obec získala 5-tisíc eur z programu Zelená dedina.

„Doba ukázala, že stromy nám tu chýbajú. Zvlášť po vybudovaní rýchlostnej cesty R1. Hoci hluk neprekračuje povolené limity, predsa tu už nie je také ticho, na aké sme boli zvyknutí. Ľuďom to znepríjemňuje život najmä v noci a určite na nich vplývajú aj výfukové plyny a prach. Preto sme hľadali cestu, ako tomu vlastnými silami zabrániť,“ zdôvodňuje lovčiansky starosta Ondrej Bahno.

Frekventovaná cesta je od obydlí vzdialená 250 až 460 metrov. Stromoradia a aleje sa nachádzajú za jej ochranným pásmom v extraviláne obce. „Budú nielen pohlcovať hluk a splodiny áut, ale aj zachytávať časť imisií z blízkeho priemyselného parku v Žiari nad Hronom, neďaleko je aj žiarska hlinikáreň. Poslúžia tiež ako vetrolamy, ktoré zabránia veterným smrštiam, ktoré našu obec zasiahli v minulosti a napáchali škody,“ vyratúva starosta obce, ktorá má zhruba 700 obyvateľov.

Ďalším nezanedbateľným zámerom tohto projektu je aj prinavrátenie pôvodného vzhľadu a rázu dediny, pričom stromová výsadba vytvorí príjemný a oku lahodiaci celok s okolitou prírodou. Prínosom podľa starostu je aj to, že stromy zamedzia vysychaniu pôdy, upravia tepelný režim najmä v lete a stanú sa biokoridorom pre vtáctvo. Z obecnej pokladnice na projekt ako spolufinancovanie vynaložili 800 eur.

V už existujúcich starých alejach aj mimo nich vysadili vlani na jeseň dokopy 92 stromov. Väčšinu tvoria lipy, zvyšok jelše, jasene, orechy a vŕby. Na výsadbe sa podieľali miestni dobrovoľníci. „Ľudia to brali tak, že robia niečo, čo tu po nich zostane,“ hovorí starosta. Odhaduje, že želaný efekt sa prejaví o desať až pätnásť rokov, keď stromy vyrastú. Teraz sú to v podstate sadenice s výškou 2,5 až tri metre, o ktoré sa budú musieť starať. „To, čo do nich teraz vložíme, nám raz určite vrátia. Musíme dbať najmä v lete, aby mali dostatok vlahy, a uchrániť ich od škodcov,“ zhrnul Bahno.

Do Programu obnovy dediny – Zelená dedina podali vlani vidiecke samosprávy 214 žiadostí, pričom ich hodnota dokopy dosiahla zhruba jeden milión eur. Podporu v celkovej výške bezmála 300-tisíc eur získalo 63 projektov. „Projekt obce Lovča patrí určite k tým výnimočnejším a ojedinelým, pretože väčšina žiadateľov sa zameriava na intravilán obce a výsadbu zelene, prípadne revitalizáciu verejných priestranstiev v rámci neho. Len máloktorý starosta obráti svoju pozornosť aj na to, čo je za ,humnom‘,“ zhodnotila Ivona Cimermanová zo sekretariátu pre Program obnovy dediny na Slovenskej agentúre životného prostredia.

Svoje žiadosti do aktuálneho ročníka poslalo 167 žiadateľov. V súčasnosti ich podľa Cimermanovej hodnotia, výsledky budú známe v marci až apríli.

Zelená dedina je dotačný program, ktorý do Programu obnovy dediny ako samostatnú oblasť zaradili minulý rok. Cieľom je podpora špecifických činností zameraných na riešenie akútnych problémov vidieckych samospráv v oblasti starostlivosti o vidiecke životné prostredie, najmä zelenej infraštruktúry a starostlivosti o krajinu. Projekty sú financované z Environmentálneho fondu. Výška dotácie sa pohybuje do 5-tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Stromy #Žiar nad Hronom #výrub stromov #sadenie stromov #lovča