Košice čakajú zmeny v parkovaní

Hoci v Košiciach zverili platené parkovanie do rúk súkromnej firmy EEI ešte v roku 2012, novú koncepciu parkovania a parkovacích miest schválilo mestské zastupiteľstvo až na svojom februárovom zasadnutí. Podľa nej majú v meste pribudnúť spoplatnené zóny aj mimo centra, pričom firma EEI musí investovať do vytvorenia nových parkovacích miest dva milióny eur.

19.02.2015 12:00
debata

Napriek debate a nesúhlasu niektorých mestských častí aj poslancov, primátor Richard Raši poukazuje na to, že zmeny sú nevyhnutné, no detaily budú dopracované na základe pripomienok. „Treba si uvedomiť, že nehlasujeme za žiadne sumy ani ceny. Ide o to, či sa môžu začať robiť zmeny, vedúce k zmene zonácie v platenom parkovaní. Výsledkom by malo byť, že ľudia, ktorí tam bývajú, zaparkujú. Tí, ktorí prídu na návštevu, budú parkovať tak, aby nezaberali miesta rezidentov,“ povedal primátor ešte pred prerokovaním koncepcie parkovania.

Po novom tak vyjdú podľa primátora v ústrety aj rezidentom v prípade, že sa zóna spoplatneného parkovania rozšíri aj na niektoré ulice v širšom centre mesta. Rezidenti by tak platili za ročnú rezidentskú kartu 35 eur. Pozitívami novej koncepcie má byť aj vybudovanie parkovísk pre návštevníkov Košíc či vylúčenie služobných áut z obytných zón.

Firma EEI sa zatiaľ k podrobnostiam vyjadrovať veľmi nechce. „Náš návrh, ako najlepšie riešiť statickú dopravu v meste, sme predložili v koncepcii parkovania. V schválenej koncepcii spoločnosť EEI v prvom rade zohľadní pripomienky jednotlivých mestských častí. Po zapracovaní pripomienok koncepciu predložíme dopravnej komisii v zmysle zmluvy. Až potom môžeme odpovedať na otázky ohľadom zonácie, počtu nových parkovacích miest či ceny parkovného,“ uviedla hovorkyňa firmy EEI Soňa Húšťová.

Teraz je úlohou riaditeľa magistrátu, aby do pol roka zabezpečil ďalší postup prác vyplývajúcich zo zmluvy medzi mestom a spoločnosťou EEI. Treba ešte dodať, že viacero veľkých košických mestských častí sa s navrhovanou koncepciou nestotožňuje. Napríklad mestská časť Západ podľa vlastných prepočtov tvrdí, že im chýba zhruba 4-tisíc parkovacích miest, problémom je aj spoplatnenie parkovísk pri univerzitnej nemocnici.

Podrobnosti týkajúce sa zmien v parkovaní zrejme budú jasnejšie o niekoľko týždňov, no bez odsúhlasenia mestským zastupiteľstvom nemôžu byť schválené.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #parkovanie