Muž z Rimavskej Soboty umrel na prasaciu chrípku

Pacient, u ktorého sa potvrdila prítomnosť vírusu prasacej chrípky typu A (H1N1), zomrel. „Pacient vo veku 56 rokov dnes (v utorok) umrel na multiorgánové zlyhanie v dôsledku preukázaného ťažkého obojstranného zápalu pľúc spôsobeného vírusom chrípky typu H1N1," uviedol Tomáš Kráľ, hovorca siete nemocníc Svet zdravia, ktorej súčasťou je aj rimavskosobotská nemocnica.

24.02.2015 17:53
debata

Ako informoval, pacient bol najprv hospitalizovaný s teplotami a s nálezom pneumónie v nemocnici v Hnúšti. Jeho stav sa zhoršil, potreboval umelú pľúcnu ventiláciu, preto ho po niekoľkých dňoch 12. februára previezli do nemocnice v Rimavskej Sobote na oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny (OAIM).

Na základe odberov bola u muža potvrdená prítomnosť vírusu prasacej chrípky typu A (H1N1), uviedol hovorca. Spomenul, že ide o vírus známy pod názvom pandemický vírus z roku 2009, keď bol prvýkrát izolovaný aj u nás. „Dnes je už súčasťou vakcín proti chrípke,“ poznamenal hovorca.

Na oddelení je podľa jeho slov hospitalizovaný ešte ďalší pacient (ročník 1942) s podozrením na rovnaký vírus. „Jeho stav je zatiaľ stabilizovaný. Výsledky laboratórnych testov očakávame do piatka tohto týždňa,“ informoval hovorca.

Podľa hlavnej epidemiologičky siete Svet zdravia Jany Skalovej nemocnica prijala všetky protiepidemické opatrenia.

„Vrátane zákazu návštev v celej nemocnici, obmedzenia prijímania nových pacientov na OAIM, dodržiava prísnu bariérovú ošetrovateľskú techniku v rámci hygienicko-epidemiologického režimu," uviedla.

Podotkla, že ide o vírus, ktorý sa už bežne vyskytuje v populácii. „U nás je známy od roku 2009. Vírus môže vyvolať ťažký stav až úmrtie u pacientov polymorbidnych s oslabeným imunitným systémom,“ dodala.

Podľa jej slov očkovacia látka proti chrípke obsahuje tento vírus, čiže očkovanie je stále najjednoduchšou a najúčinnejšou prevenciou tohto ochorenia.

debata chyba
Viac na túto tému: #smrť #Pacient #Rimavská Sobota #prasacia chrípka