Botanická záhrada sa dočkala obnovy

Botanická záhrada Univerzity P. J. Šafárika, obľúbené miesto Košičanov, si obliekla nový kabát. Jej tri hlavné skleníky dostali nové opláštenie a obnovené boli aj niektoré nosné časti, ktoré najviac poškodil zub času.

26.02.2015 15:12
Botanická záhrada Foto: ,
V Botanickej záhrade UPJŠ už zrekonštruovali hlavné expozičné skleníky, v súčasnosti pracujú na vykurovaní.
debata

Hoci pri svojom otvorení 14. októbra 1958 boli najkrajšie a najmodernejšie v bývalom Československu, už dávno svoje prednosti stratili. Prevádzka skleníkov bola pre úniky tepla nielen neefektívna, ale aj nebezpečná.

Podľa riaditeľa botanickej záhrady Sergeja Mochnackého sa občas stávalo, že sa niekde uvoľnil kus skla, ktorý mohol niekoho vážne zraniť. „Nehovoriac už o tom, že keby sa neurobila rekonštrukcia, stav skleníkov by už bol kritický a ohrozovalo by to aj existenciu botanickej záhrady,“ spresnil Mochnacký. Dnes je rád, že už ho tento problém trápiť nemusí. Pôvodné sklenené opláštenie uchytené tmelom nahradili polykarbonáto­vé dosky.

„Nové opláštenie skleníkov poskytuje rastlinám oveľa väčší komfort, pretože nie sú vystavené veľkým výkyvom teplôt a vlhkosti vzduchu tak, ako to bolo v minulosti. Materiály použité na novom opláštení majú niekoľkonásobne lepšie izolačné vlastnosti a v porovnaní so sklom neznižujú priestup svetla. Vďaka lepšiemu rozptylu slnečných lúčov nové materiály zabraňujú spáleniu rastlín, ku ktorému dochádzalo cez sklenené výplne počas mimoriadne slnečných dní,“ vyratúva riaditeľ výhody opláštenia.

Mochnacký je spokojný aj s doterajšou úsporou. „Za kúrenie sme ušetrili vyše 10-tisíc eur, a to ešte aj v období, keď neboli všetky práce ukončené. Preto sa dá očakávať, že v tomto roku to bude ešte viac. Peniaze, ktoré ušetríme, môžeme použiť na ďalšie účely,“ dodal riaditeľ s tým, že v nasledujúcich mesiacoch je prioritou modernizácia vykurovania. To by malo vyhrievať nielen vzduch, ako doteraz, ale aj pôdu.

"Rozsiahla oprava v hodnote takmer 410-tisíc eur bola urobená v priebehu ôsmich mesiacov a Univerzita P. J. Šafárika v Košiciach ju hradila z vlastných zdrojov,“ informoval rektor univerzity Ladislav Mirossay. Dodal, že väčšinu finančných prostriedkov získala univerzita predajom nadbytočného nehnuteľného majetku, sčasti prispeli zo svojich rozpočtov aj botanická záhrada a prírodovedecká fakulta.

Botanická záhrada nie je len výskumným a pedagogickým pracoviskom Univerzity P. J. Šafárika, ale je aj celý čas prístupná verejnosti. Ročne ju navštívi zhruba 50-tisíc návštevníkov, ktorí sa môžu pokochať najväčšou slovenskou zbierkou kaktusov, ale aj najväčšou škálou tropických a subtropických rastlín na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #botanická záhrada