Žilinskí lekári dali výpovede

Interné oddelenie v žilinskej nemocnici od mája nemusí fungovať. Z 19 lekárov dalo výpovede 14. Výpovedná lehota sa im končí v poslednom aprílovom týždni.

03.03.2015 16:31 , aktualizované: 20:29
Žilina, nemocnica Foto: ,
Výpovede dalo koncom februára 14 lekárov z interného oddelenia žilinskej nemocnice.
debata (19)

Lekári tento krok odôvodnili nespokojnosťou na oddelení. Tvrdia, že je v katastrofálnom stave a kapacitne preťažené. Žiadajú odvolanie riaditeľa a námestníka nemocnice. Podľa rezortu zdravotníctva poskytovanie zdravotnej starostlivosti vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou Žilina nie je na žiadnom oddelení ohrozené.

Interné oddelenie má kapacitu 96 lôžok, no pacientov je viac. V priemere za február bolo hospitalizovaných 116 pacientov. Bežne je v trojlôžkovej izbe o pacienta viac. „Keď lekár chce ísť resuscitovať, tak najprv musí poodtláčať postele, aby sa dostal k pacientovi,“ hovorí Peter Visolajský, predseda Lekárskeho odborového združenia.

Pred štyrmi rokmi boli v nemocnici zrušené pľúcne a infekčné oddelenia a pacientov presunuli na interné. „Museli ich prebrať na interné oddelenie, kde nastal nárast pacientov o vyše tisíc (1¤074) oproti roku 2011. Samotné interné oddelenie neprešlo žiadnymi významnými úpravami, hoci na neúnosnú situáciu štyri roky upozorňovali lekári i sestry,“ dodal šéf odborov.

Pavilón, kde je interné oddelenie, vyžaduje rekonštrukciu, to vidieť už pri pohľade zvonku. Skúsenosti pacientov hovoria, že ešte horšie je to zvnútra. „Sú to podmienky, ktoré vôbec nie sú dôstojné človeka 21. storočia, hrozné,“ spomína bývalá pacientka oddelenia. „Na 40 žien sú tri toalety v dezolátnom stave, jedna kúpeľňa so sprchou, kde sa v zime pri mínusových teplotách nedalo zavrieť okno,“ opisuje. Na sprchu je poradovník, na niektorých pacientov tak vraj príde rad aj o tretej hodine ráno.

Manažment žilinskej nemocnice denník Pravda s otázkami odporučil na ministerstvo zdravotníctva. To tvrdí, že vedenie nemocnice nebolo zo strany primára oddelenia informované o žiadnych kritických postrehoch. „Považujeme za akési profesionálne zlyhanie pána primára, že nezvládol manažment oddelenia. A neinformoval vedenie nemocnice o vzniknutej situácii. Ak by naozaj vedenie nemocnice o tomto informované bolo, určite by konalo a žiadalo nápravu už skôr,“ uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Martina Šoltésová. Pripomenula, že sa pacienti nemusia ničoho obávať: „Zdravotná starostlivosť je zabezpečená na naozaj vysokej úrovni. A v plnom rozsahu. Tak ako to bolo doteraz,“ pripomenula Šoltésová.

Lekári upozorňujú na stav už dlhšie, písali listy, naposledy na ministerstvo zdravotníctva, kancelárii prezidenta aj hygienikom. Nedostávali na ne žiadnu odpoveď. Podľa Visolajského reakciou boli len ústne nariadenia od nadriadených, aby pacientov neprijímali nad stav a prepúšťali ich čím skôr domov. Napokon v závere minulého týždňa dalo 15 lekárov výpovede, podľa ministerstva zdravotníctva jedna lekárka výpoveď stiahla. „V prvom rade sa snažím robiť medicínu, chcem ju robiť kvalitne, chcem ju robiť pre človeka, pacienta a momentálne podmienky mi to už neumožňujú,“ uviedol lekár z oddelenia František Golas. Pripustil, že ich výpovede sú najmä o tom, aby sa situácia začala riešiť, ak sa tak stane, výpoveď stiahne.

Hovorkyňa nemocnice Mária Kliková ešte v pondelok oponovala, že žiadny pacient nebol prepustený s rizikom ohrozenia jeho zdravotného stavu. „Išlo výlučne o preklad neakútnych pacientov na iné oddelenia, prevažne do Liečebne dlhodobo chorých, teda do adekvátnej následnej starostlivosti v našom zdravotníckom zariadení,“ povedala. Rovnako ministerstvo zdravotníctva upozornilo na to, že hospitalizácia pacientov na oddelení bola dlhá a že zlyhávala spolupráca s inými oddeleniami, napríklad LDCH, kde by bolo možné po diagnostike a nastavení liečby preložiť pacientov.

„Na akútnom lôžku má byť akútny pacient a doliečovať sa má niekde inde,“ mieni Tomáš Szalay zo Stredoeurópskeho inštitútu pre zdravotnú politiku – Health Policy Institute. „Ale ak lekári tvrdia niečo iné a ak im niekto povedal, že majú prepúšťať pacientov do domáceho ošetrenia, aj takých, ktorí ešte potrebujú ústavnú starostlivosť, tak to je väčší problém,“ dodal.

Aktuálne je oddelenie bez primára, ktorý podľa informácií Visolajského mal skončiť už v utorok, keď vraj dostal od vedenia na výber buď pozíciu sekundárneho lekára, alebo okamžitú výpoveď. Ostatným lekárom plynie dvojmesačná výpovedná lehota, dovtedy budú pracovať aj slúžiť na oddelení.

Havarijný stav pavilónu, kde je aj interné oddelenie, nie je podľa Šoltésovej žiadnou novinkou. Vláda v októbri odsúhlasila, že na rekonštrukciu dá 590-tisíc eur. Jej začiatok je naplánovaný 1. júna.

Výpovede lekárov z interného oddelenia:

Výpovede dalo koncom februára 15 lekárov z oddelenia vnútorného lekárstva. Primár mal podľa Lekárskeho odborového združenia (LOZ) skončiť okamžite. Podľa ministerstva zdravotníctva jedna lekárka výpoveď v utorok stiahla. Ďalším plynie dvojmesačná výpovedná lehota, počas ktorej slúžia na oddelení. Ministerstvo uvádza, že na oddelení je 29 lekárskych miest. Podľa LOZ chod oddelenia priamo zabezpečuje 19 lekárov. Dvaja lekári sú dlhodobo PN, päť lekárok je na materskej dovolenke a traja lekári pracujú v ambulancii.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #nemocnica #lekári