Agresivita cestujúcich pokračuje: Ďalší útok v MHD

Agresivita cestujúcich v mestskej hromadnej doprave má pokračujúci trend. Kým v januári otriasol verejnosťou útok troch mladíkov, ktorí v trolejbuse v Prešove zbili 40-ročného muža, tento pondelok Bratislavčan v električke fyzicky napadol ženu. Muža už polícia obvinila z výtržníctva.

04.03.2015 09:31
cestovanie, MHD, električka Foto: ,
Cestovanie v MHD je pre agresívnych cestujúcich čoraz nebezpečnejšie.
debata (24)

Podľa polície 28-ročný Martin z Bratislavy asi o 11. hodine fyzicky napadol 39-ročnú ženu. „Udieral ju do tváre, po vystúpení na jednej zo zastávok MHD na Americkom námestí konflikt pokračoval v priestoroch zastávky, kde obvinený poškodenú ťahal za vlasy a strhol jej kabelku, ktorú mala pri sebe,“ povedal hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Michal Szeiff.

Privolaná policajná hliadka útočníka zadržala a dala ho do cely policajného zaistenia. Napadnutá žena podľa Szeiffa utrpela zranenia, ktoré si vyžiadali lekárske ošetrenie. „V tejto súvislosti bol povereným príslušníkom podaný podnet k návrhu na vzatie obvineného do väzby,“ dodal. V prípade preukázania viny mu hrozí väzenie až na tri roky.

Políciu privolali svedkovia incidentu. Vodiča električky podľa hovorkyne Dopravného podniku Bratislava Adriany Volfovej cestujúci neinformovali, že došlo k útoku, v opačnom prípade by okamžite kontaktoval dispečing a políciu. „Sám z kabínky nezaregistroval konflikt, nakoľko odtiaľ nemá prehľad na celé vozidlo,“ dodala Volfová s tým, že vyzýva cestujúcich, aby pri obdobných situáciách ihneď oslovili vodiča, ktorý incident ohlási dispečingu cez rádiostanicu.

Za posledné štyri dni dispečeri a polícia riešili vyčíňanie v bratislavských spojoch MHD štyrikrát. Ku konfliktom a bitkám došlo medzi cestujúcimi, vo dvoch prípadoch bol ohrozený vodič. Zranený nebol nik.

Šoféri sú podľa Volfovej školení, ako majú v takýchto prípadoch postupovať. Podľa prevádzkových predpisov kontaktujú najprv dispečing, ktorý okamžite zabezpečí príchod polície, prípadne aj záchranky, ak si to situácia vyžaduje.

Znížiť počty útokov v hromadných prostriedkoch by pomohli kamery. Staršie vozidlá, ako pripomenula hovorkyňa, ich nemajú, výnimkou je niekoľko autobusov. Novšie vozidlá, z ktorých 159 premáva v uliciach, budú vybavené vnútorným aj vonkajším kamerovým systémom.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #MHD #cestujúci #agresivita