Hradisko na Molpíri v Smoleniciach obnovia vďaka peniazom z Nórska

Občianske združenie Naše Smolenice zrevitalizuje hradisko zo staršej doby železnej, ktorého pozostatky sa nachádzajú na vrchu Molpír v Smoleniciach. Okrem archeologického výskumu zabezpečí vyčistenie I. a II. nádvoria hradiska od náletových drevín a vybuduje aj obydlie s ukážkou dobového života.

07.03.2015 14:50
Hradisko Molpír Foto:
Hradisko Molpír je národnou kultúrnou pamiatkou.
debata (2)

Cieľom archeologického výskumu je potvrdenie obranných valov so vstupnými bránami na oboch nádvoriach a ich následná obnova a prezentácia verejnosti.

"V rámci projektu plánujeme použiť Lidar technológiu na určenie ochranných valov hradiska, hranice valov neboli doteraz s určitosťou potvrdené. Veríme, že táto technológia leteckej archeológie by nám mohla mnohé objasniť. Výsledky budú prezentované spolu s výsledkami archeologického výskumu v 3D modeli hradiska pri vstupnej bráne,“ povedal predseda občianskeho združenia Naše Smolenice František Birošík. Združenie získalo na projekt viac ako 320 tisíc eur, väčšinu z Nórskeho finančného mechanizmu. Práce začnú už v apríli, potrvajú do apríla budúceho roku.

Hradisko Molpír je národnou kultúrnou pamiatkou. Areál hradiska pozostával z troch nádvorí, dvoch predhradí a akropoly. Hradisko bolo zničené okolo roku 570 pred Kristom. Najnovšie archeologické výskumy tu potvrdili aj keltské a ranostredoveké osídlenie.

V programe Zachovanie a revitalizácia kultúrneho a prírodného dedičstva, ktorý je financovaný z grantov Európskeho hospodárskeho priestoru a Nórska bolo podporených aj ďalších osem projektov. Vybrané projekty získali spolu čiastku 4,5 milióna eur.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Smolenice #Molpír #nórske fondy