Kríza v žilinskej nemocnici: Žiadajú odvolať vedenie

Odstúpenie námestníka žilinskej nemocnice nestačí na vyriešenie krízy na internom oddelení, kde dalo pred dvomi týždňami výpovede 15 nespokojných lekárov. Poukazujú na zlé hygienické podmienky a chýbajúce lôžka na oddelení. V nemocnici začali zbierať podpisy pod petíciu za vyvodenie zodpovednosti voči vedeniu nemocnice.

11.03.2015 10:43 , aktualizované: 12.03.2015 09:35
Kavecká, lekári, nemocnica, Žilina Foto: ,
Predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká informovala o požiadavke odvolať námestníčku pre ošetrovateľstvo.
debata (9)

Námestník Adam Hochel na funkciu rezignoval v utorok. Ako dôvod uviedol negatívnu medializáciu jeho osoby v súvislosti s protestnými výpoveďami. „Situácia pacientov na internom oddelení sa nijako týmto nevyriešila, trváme na našej požiadavke, aby sa vyvodila zodpovednosť aj voči celému vedeniu nemocnice,“ zhodnotil Hochelov krok šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský.

Lekárske odbory žiadajú odvolať súčasného riaditeľa Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina Štefana Voláka. Sestry z centrálnej jisky podľa informácií predsedníčky Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Moniky Kaveckej zase požadujú odstúpenie námestníčky pre ošetrovateľstvo.

„Vedenie nemocnice dostalo na stôl 50 odňatí súhlasu s vytváraním nadčasov 2. marca, tieto nesúhlasy podali sestry traumatologického oddelenia a sestry centrálnej JIS, pretože tie nadčasy už narástli do takých astronomických cifier ako sú 200 – 230 a dokonca niekto bude mať na konci februára možno aj 260 a 280 hodín,“ pripomenula Kavecká.

Ministerstvo zdravotníctva podľa svojej hovorkyne Martiny Šoltésovej nevidí dôvod na odvolanie najvyššieho manažmentu.

Zhruba pred dvomi mesiacmi preverovali nadčasové hodiny v žilinskej nemocnici, ktoré údajne neboli zaplatené, aj inšpektori Inšpektorátu práce Žilina. „Boli zistené určité nedostatky, ale veľa nedostatkov bolo aj zo strany samotných zamestnancov, ktorí si sami tieto nadčasové hodiny plánovali. Po vykonaní kontroly boli zo strany vedenia niektoré nedostatky odstránené a príplatky za tieto nadčasové hodiny im boli postupne doplatené,“ povedal k výsledkom kontroly hlavný inšpektor Rudolf Kubica.

Ministerstvo zdravotníctva v stredu agentúru SITA informovalo o liste, ktorý má byť reakciou na protestné výpovede lekárov. V ňom zase iní zdravotníci oddelenia kritizujú bývalého primára, ktorý sa k nespokojencom pridal. V nemocnici už nepracuje. V prípade, že by sa vrátil do funkcie, zamestnanci podľa listu podajú hromadnú výpoveď. Ministerstvo tvrdí, že sa pod list podpísalo 79 z celkovo 89 pracovníkov oddelenia.

"Katastrofálna situácia pretrváva na našom oddelení už niekoľko rokov a je výsledkom najmä nezáujmu, nekonania a neochoty komunikovať bývalého primára Vladimíra Spišáka s personálom. Situácia vznikla dlhodobým neriešením problémov, okrem napísania niekoľkých listov nikdy sa osobne neangažoval na zmene tohto stavu,“ uvádza sa v liste.

Predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský konštatuje, že medzi podpísanými sú aj lekári, ktorí pracujú na oddelení len krátko, niektorí len od začiatku marca, prípadne takí, ktorí sú dlhodobo práceneschopní. Navyše podotýka, že podpisy sú pod prezenčnou listinou.

„Mám veľké podozrenie, že je to prezenčná listina prevádzkovej schôdze, ktorá sa netýka tohto listu,“ myslí si Visolajský. Dementuje informáciu, že bývalý primár nekonal, dôkazom sú listy, ktoré posielal vedeniu. V nich žiadal nielen riešenie situácie na oddelení, ale aj navrhoval dočasné či trvalé riešenia. Bývalý primár už požiadal komoru lekárov o podporu pri obhajobe svojej profesionálnej cti, ktorú, ako tvrdí, výrazne a zámerne poškodilo vedenie žilinskej nemocnice.

Interné oddelenie vedie zatiaľ poverená primárka, na miesto bude vyhlásené výberové konanie. Jedna lekárka interného oddelenia stiahla výpoveď, ďalší trinásti sú vo výpovednej lehote. Vo štvrtok sa má vedenie nemocnice stretnúť so zástupcami zamestnancov.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #nemocnica #výpoveď #lekári #zdravotníci