Kysučania nechcú novú spaľovňu, spisujú petíciu

Obyvatelia Kysuckého Nového Mesta sa búria proti zámeru postaviť v meste v časti Kamence spaľovňu. Proti zámeru začali spisovať petíciu s cieľom o výstavbe spaľovne vypísať miestne referendum.

15.03.2015 09:45
debata (36)

Obyvatelia okresného mesta, ale aj okolitých obcí protestujú proti trvalej prevádzke zariadenia na spracovanie odpadov, ako sú odpadové plasty, gumy, ojazdené pneumatiky, odpadové oleje a uhlíkové polotovary procesom BLOWDEC, ktoré chce vybudovať v meste firma EKOS plus. Spracovanie odpadu má byť umiestnené v budove starej ZVL v blízkosti centra mesta.

V Kysuckom Novom Meste už v roku 2007 bola zriadená jedna prevádzka na spaľovanie 200 druhov vysoko toxických odpadov ako sú gudróny, lieky, farby a laky obsahujúce nebezpečné látky, biologický odpad z nemocníc, rôzne toxické rozpúšťadlá, kyslé dechty, plasty, atď.

Po spustení tejto prevádzky sa ľudia v meste podľa petičiarov sťažujú na zhoršenie ich zdravotného stavu, zvýšenú úmrtnosť, vysoké znečistenie prírodného prostredia, pretože spaľovňa údajne pri spaľovaní nedodržiava normou stanovenú teplotu, čo spôsobuje vypúšťanie jedovatých látok do okolia.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Kysuce #spaľovňa