Trenčianska župa má zaplatiť polmiliónovú pokutu

Rekordnú pokutu vo výške takmer pol milióna eur má zaplatiť Trenčiansky samosprávny kraj za chyby, ktorých sa dopustil v tendri. V ňom hľadal firmu na výstavbu svojej administratívnej budovy. Sankciu opakovane potvrdil Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) a je najvyššia, akú doteraz uložil. ÚVO potrestal trenčiansku župu za to, že pred deviatimi rokmi pri výbere stavebníka použila metódu priamej zákazky. Podľa úradu pre použitie tohto postupu neboli splnené podmienky.

16.03.2015 10:00
debata (1)

„Úrad vydal rozhodnutie, ktorým uložil Trenčianskemu samosprávnemu kraju pokutu vo výške 496 413,33 eur za to, že dňa 5.januára 2006 uzavrel zmluvu o diele s vybratým uchádzačom v zmluvnej cene 9 928 286,60 eur metódou priameho rokovacieho konania bez zverejnenia, a to bez splnenia podmienky na jeho použitie,“ zdôraznil Ján Mažgút, hovorca úradu.

Firmu vyberala župa na sklonku funkčného obdobia prvého trenčianskeho župana Štefana Štefanca. Jeho nástupca Pavol Sedláček bol vo funkcii dve volebné obdobia, počas nich sa samosprávny kraj zaplateniu polmiliónovej sankcie vyhýbal. Ani súčasný predseda Jaroslav Baška sa nechystá pokutu zaplatiť.

„Trenčiansky samosprávny kraj použije všetky opravné prostriedky prostredníctvom svojho právneho zástupcu. V prípade konečného potvrdenia takejto vysokej pokuty je vedenie župy rozhodnuté riešiť situáciu za možné porušenie zákona o verejnom obstarávaní aj súdnou cestou, prípadne vyvodiť trestnoprávnu zodpovednosť,“ zdôraznila jeho hovorkyňa Jana Paulínyová.

Podľa právnika Vladimíra Pirošíka, odborníka na komunálne právo, by samosprávny kraj musel najskôr pokutu zaplatiť a až potom vymáhať od zodpovedných osôb náhradu. Pirošík pripomína aj možnosť súdiť sa s Úradom pre verejné obstarávanie.

Eva Balážová, prezidentka Asociácie komunálnych ekonómov Slovenska, upozorňuje, že taká vysoká sankcia je nešťastím hlavne pre obyvateľov. Peniaze z verejných zdrojov majú byť podľa nej využité na tomto území.

„Také niečo by sa nemalo stať, niekto je za to zodpovedný a vinníka treba zistiť. V samospráve to nie je nijako ospravedlniteľné, pretože odmeny a platy predsedov samosprávnych krajov, ale aj primátorov aj starostov sú veľmi dobré. Mali by na základe toho aj vyberať odborníkov. Odmeňovanie štatutárov je dostatočne vysoké, aby znášali aj zodpovednosť,“ dodala Balážová.

Polmiliónovú pokutu ÚVO uložil trenčianskej župe začiatkom roka 2008. Málo transparentné priame zadanie župa vtedy odôvodňovala časovou tiesňou a odvolala sa. Úrad teraz potvrdil pôvodné rozhodnutie. Nie je to prvá vysoká sankcia, ktorou potrestal trenčiansku župu. V roku 2006 jej vyrubil asi 332 000 eur za neodôvodnené použitie priamej zákazky na opravu ciest. Samosprávny kraj sumu ešte v tom istom roku zaplatil.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pokuta #Trenčiansky samosprávny kraj