Banskobystrickí poslanci schválili nový územný plán

Po takmer 40 rokoch bude mať mesto Banská Bystrica nový územný plán. Dokument, ktorý mesto obstarávalo vyše 10 rokov, schválilo mestské zastupiteľstvo na dnešnom zasadnutí po dlhej rozprave, ktorá sa týkala kontroverzného funkčného využitia niektorých lokalít, umožňujúceho výstavbu objektov, proti ktorým Banskobystričania bojovali aj formou petícií.

24.03.2015 14:25
Banská Bystrica, radnica Foto:
Banskobystrická radnica.
debata

Ide najmä o výstavbu malých vodných elektrární na Hrone, výstavbu nad kalváriou na Urpíne či výstavbu hotela v areáli Pamätníka SNP.

Pozmeňovacie návrhy klubu nezávislých poslancov Banskobystrická alternatíva, ktorými by sa priestory pre kontroverzné stavby z územného plánu vypustili, nezískali dostatočnú podporu.

Väčšina poslancov, hoci tvrdia, že sú tiež proti sporným stavbám, sa stotožnila s názorom hlavného architekta Ľubomíra Kelemana a stanoviskami stavebného odboru okresného úradu a tiež príslušného ministerstva, že v tejto fáze, teda pri schvaľovaní všeobecne záväzného nariadenia, ktorým sa vyhlasuje záväzná časť územného plá­nu, už zastupiteľstvo nemôže v návrhu robiť obsahové zmeny, ale iba ho schváliť alebo neschváliť.

Poslancov nepresvedčilo ani vystúpenie právničky zo združenia Via iuris Evy Kováčechovej, podľa ktorej je schvaľovanie územného plánu originálnou kompetenciou mestských zastupiteľstiev a metodické pokyny štátnych úradov pre nich nie sú záväzné.

„Ak by poslanci mali byť viazaní len tým, čo vypracujú úradníci a nemohli tento návrh zmeniť, znamenalo by to, že sú to len dáke ovečky. Zodpovednosť za to, ako hlasujú, je len na poslancoch. Stavebný zákon nevylučuje, že by mohli pri hlasovaní o územnom pláne poslanci niektorú z častí vylúčiť. Zákon o obecnom zriadení aj ústava hovoria o tom, že kompetencie samosprávy nemôžu byť štátom limitované, ak tak neustanovuje zákon a zákon tak neustanovuje,“ povedala Kováčechová.

Mesto sa snaží zabrániť kontroverzným stavbám, no vraj nedôsledne

Primátor Ján Nosko schválenie územného plánu víta, s názorom Kováčechovej nesúhlasí. „Buď sa dá územný plán schváliť taký, aký je, alebo neschváliť. My sme nemali čas otvárať znovu územný plán a čakať ďalších neviem koľko rokov na to, aby sa nám podaril vypracovať tak, aby s ním boli všetci spokojní,“ povedal Nosko.

Avizuje, že sporným stavbám sa zabráni neskoršími zmenami a doplnkami územného plánu, pričom nemá obavu, že čas do schválenia týchto zmien využijú developeri na požiadanie o územné rozhodnutia.

Zabezpečiť to má odloženie účinnosti časti týkajúcej sa malej vodnej elektrárne až na začiatok roka 2018 a tiež vyčlenenie 11 zón, v ktorých bude na vydanie územného rozhodnutia potrebné schválenie podrobnejšieho zonálneho územného plánu.

Poslanci v utorok tiež uložili útvaru hlavného architekta, aby bezodkladne vypracoval zmeny a doplnky územného plánu, ktoré zabezpečia vypustenie priestoru pre malé vodné elektrárne.

Klub Banskobystrická alternatíva podľa jeho predsedu Vladimíra Pirošíka víta snahu vedenia mesta zabrániť kontroverzným stavbám, za jediné skutočne efektívne riešenie však považuje ich vyňatie cestou pozmeňovacích návrhov, ktoré poslanci z tohto klubu predložili.

„Domnievame sa, že tento územný plán je nielen zlý, ale aj nezákonný. Či už tým, že nie je v súlade s nadradenou územnoplánovacou dokumentáciou Banskobystrického samosprávneho kraja, alebo aj tým, že došlo k porušeniu zákona pri vyhodnocovaní pripomienok,“ uviedol Pirošík s tým, že niektoré akceptované pripomienky neboli do územného plánu zapracované.

Ak primátor utorkové uznesenie o schválení územného plánu podpíše, dajú poslanci Banskobystrickej alternatívy podnet prokuratúre na preskúmanie jeho zákonnosti.

Návrh plánu opakovane pripomienkovali

Terajší územný plán Ban­skej Bystrice platí s mnohými zmenami a doplnkami od roku 1976. Príprava nového sa začala v roku 2003, mesto ho dalo vypracovať bratislavskej firme Aurex.

Koncept územné­ho plánu v dvoch variantoch mohla verejnosť pripomienkovať v roku 2008, následný návrh územného plá­nu najprv v roku 2010 a potom znova na prelome rokov 2011 a 2012.

Dôvodom opakovaného pripomienkovania bolo, že pôvodné prerokovanie návrhu bolo podľa rozhodnutia krajského stavebného úradu neplatné, pretože návrh nebol v súlade so zadaním a bolo potrebné ho prepracovať.

Pripomienkovať bolo možné aj návrh všeobecne záväzného nariadenia, ktorým dnes mestské zastupiteľstvo nový územný plán schválilo, respektíve vyhlásilo jeho záväznú časť.

debata chyba
Viac na túto tému: #územný plán