Jediná rusínska škola v Čabinách nebude mať žiadneho prváka

Do škôl s vyučovacím jazykom národnostných menšín zapísali rodičia v Prešovskom kraji okolo 90 detí. Oproti vlaňajšku je národnostných škôl o tri menej, menej bude aj prvákov. Pre nízky počet žiakov v minulom roku zanikli dve rusínske školy v Habure (okres Medzilaborce) a v Bajerovciach (okres Sabinov) a jedna ukrajinská škola v Chmeľovej v okrese Bardejov.

25.03.2015 14:09
debata

Do jedinej rusínskej školy na Slovensku v Čabinách rodičia nezapísali ani jedno dieťa. Informácie poskytla vedúca oddelenia odborných a metodických činností odboru školstva z Okresného úradu v Prešove Anna Böhmerová. Starosta obce Milan Moroz je z tohto stavu sklamaný.

Do celej školy chodí 12 žiakov, z toho je šesť štvrtákov, ktorí ju v júni opustia. V budove je tiež materská škola, do ktorej chodí 11 detí. Starosta uviedol, že rodičia vozia svoje deti radšej do susednej Radvane nad Laborcom, kde je škola zrekonštruovaná a deti nemusia meniť školu od prvého až po deviaty ročník. Rusínsky jazyk sa tam vyučuje ako nepovinný predmet.

Do škôl s ukrajinským vyučovacím jazykom sa zapísali deti v Prešove a v dvoch obciach Údol a Jarabina v okrese Stará Ľubovňa. Najväčší skok smerom nahor zaznamenala Spojená škola Tarasa Ševčenka v Prešove s vyučovacím jazykom ukrajinským. Riaditeľ školy Igor Andrejčák uviedol, že na zápis prišlo 24 detí, z toho budú mať pravdepodobne dve deti odloženú školskú dochádzku. Vlani mali 13 zapísaných prvákov. Riaditeľ vidí zvýšený záujem o ich školu v tom, že vsadili na väčší výber cudzích jazykov a budovanie dobrého mena.

Výhodou ich žiakov je, že po skončení základnej školy nemusia meniť školu a pod jednou strechou tu majú aj ukrajinské gymnázium. Aj keď je ich škola náročnejšia, deti musia už v prvej triede zvládnuť šlabikár aj bukvar, rodičov to neodrádza a zvážajú ich z celého Prešova. Opačná situácia je v Humennom, kde do Základnej školy s materskou školou internátnou s vyučovacím jazykom ukrajinským sa nezapísal ani jeden budúci prváčik. Agentúre SITA to potvrdila riaditeľka Júlia Hermanová. Obec Údol má štyroch zapísaných prvákov, Jarabina sedem.

V nemčine sa vyučuje v Chmeľnici v okrese Stará Ľubovňa, kde prišlo na zápis 12 budúcich prvákov, v Kežmarku na slovensko-nemeckej základnej škole na Hradnom námestí majú 51 zapísaných prvákov.

debata chyba
Viac na túto tému: #školy #rusínska menšina