Výdavky DPB sa Nesrovnalovi zdajú vysoké, posiela audit

Bratislavský primátor Ivo Nesrovnal si chce posvietiť na výdavky Dopravného podniku Bratislava (DPB). Zdá sa mu totiž, že dopravný podnik, v ktorom je mesto akcionárom, má vysoké výdavky a pýta stále viac peňazí. Do podniku chce preto poslať audit.

25.03.2015 15:50
debata

Primátor Nesrovnal sa tak vyjadril na marcových pracovných raňajkách s novinármi. Vedenie DPB sa kontrole nebráni, no generálny riaditeľ DPB Ľubomír Belfi hovorí, že ho slová primátora prekvapili.

Prečítajte si komentár Veľký mág

„Pán primátor pred pol rokom ešte ako poslanec a predseda finančnej komisie sám inicioval kontrolu a poslal sem hlavného kontrolóra, ktorý skontroloval nakladanie s majetkom, evidenciu aj hospodárenie. Konštatoval, že sa tu šetrí. Máme k tomu správy a protokol, prerokované to bolo aj v zastupiteľstve, takže je to verejne prístupné,“ reaguje Belfi.

Košický dopravný podnik má podľa primátora lacnejšiu elektrinu

Primátor Nesrovnal dopravnému podniku vyčíta drahú elektrinu či naftu. „Dopravný podnik má nakúpenú najdrahšiu elektrinu, snáď raz tak drahú ako dopravný podnik v Košiciach. Kupuje drahú naftu, ten prepad cien nafty a ropy o 30 percent sa neprejavil v nákladoch DPB,“ povedal primátor.

Dopravný podnik sa bráni, podľa Belfiho nie je pravda, že majú dvakrát drahšiu energiu ako košický dopravný podnik. „Naopak, cena elektriny košického podniku je pre rok 2015 vyššia o 1,33 percenta ako máme my. Dokonca naše náklady na nákup elektrickej energie za veľkoodber boli v roku 2014 oproti roku 2012 nižšie až o jeden milión eur,“ oponuje Belfi.

Nižšie ceny za elektrinu očakáva aj v tomto roku, podnik podľa neho vysúťažil o osem až deväť percent nižšiu cenu ako vlani. „Bolo priaznivé obdobie na burze, tak sme to využili, uzavreli kontrakt a myslím, že máme dobrú cenu,“ skonštatoval Belfi.

Hovorí tiež, že cena nafty sa vyvíja podľa situácie na burze. Vlani bola jej cena nižšia, ušetrené peniaze tak dali napríklad do rôznych opráv.

„V roku 2014 sme nakúpili motorovú naftu lacnejšie, čím sme ušetrili takmer 800-tisíc eur. Aj vďaka priaznivej cene nafty sa nám podarilo znížiť náklady spoločnosti a v roku 2014 dosiahnuť zisk. Všetko máme evidované v účtovníctve,“ odpovedá šéf DPB na primátorove výhrady.

Nesrovnal tvrdí, že úvery DPB sú drahé

Primátorovi sa nepozdávajú ani úvery, ktoré si dopravný podnik berie, podľa neho sú drahé. Vraj ich úrok prekračuje dve percentá, kým mesto sa zmestí s úvermi pod ne. Belfi vraví, že keď do podniku nastupoval, mali na krku ešte zdedený úver s osempercentným úrokom. O rok neskôr si už vzali vlastný, ten mal úrok o polovicu nižší.

Podľa Belfiho úver vyberali z ponúk ôsmich bánk, myslí si, že vybrali dobre a dosiahli dobré parametre. Ku koncu minulého roku DPB evidoval dlh 38 miliónov eur. Belfi pripomína, že keď pred štyrmi rokmi do podniku nastupoval, dlh bol 37 miliónov eur.

„Mesto nám nedalo po celé štyri roky peniaze na investície, splácalo len istiny úverov,“ priblížil Belfi. Ako dodal, riešiť musel úvery aj za staré obdobie, za jeho pôsobenia riešili aj úver na nákup nových autobusov. No myslí si, že uzavreté zmluvy sú dobré a problém v nich nevidí.

Podľa riaditeľa DPB šetrí a má kladný výsledok

Primátorovi sa nepozdávajú ani predražené poistky pre členov predstavenstva DPB. Dopravný podnik Bratislava sa voči tomu bráni a tvrdí, že bývalé vedenie podniku malo poistky omnoho vyššie. „Predpokladám, že vzhľadom na zisk, ktorý sme v roku 2014 dosiahli, poistenie v tomto roku opäť klesne,“ povedal Belfi.

Podľa Belfiho Dopravný podnik šetrí a dokazuje to aj kladný výsledok z minulého roka. Vlani totiž podnik dosiahol prvýkrát v histórii zisk 660-tisíc eur. Riaditeľ DPB preto vraj primátorovým vyjadreniam nerozumie. Nesrovnal však chce hospodárenie podniku skontrolovať, plánuje poslať audit.

„Zistíme, či sú tie výdavky oprávnené alebo neoprávnené, a potom môžeme robiť rozpočtové opatrenia,“ poznamenal primátor.

Belfi sa auditu neobáva, hovorí, že všetky zmluvy, objednávky, faktúry či výročné správy a verejné obstarávania sú zverejnené na internete. „V kontrolnom orgáne – Dozornej rade podniku sú predsa aj zástupcovia mestského zastupiteľstva, ktorým vždy predkladáme všetko, čo zažiadajú,“ uzavrel Belfi.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #DPB #Ivo Nesrovnal #primátor Bratislavy