Požiar v Malcove pripravil 114 ľudí o strechu nad hlavou

Vyše sto ľudí, z ktorých polovicu tvoria deti, prišlo v Malcove o strechu nad hlavou. Oheň, ktorý silný vietor rýchlo rozšíril, zničil v pondelok večer 19 chatrčí a ďalšie tri poškodil. V dedine vyhlásili mimoriadnu situáciu.

31.03.2015 11:46 , aktualizované: 19:18
Malcov, domy Foto: ,
Zvyšky chatrčí deň po požiari.
debata (30)

Obec v Bardejovskom okrese teraz musí naliehavo riešiť ubytovanie desiatok ľudí, ktorí prišli aj o všetky osobné veci.

Starosta Malcova Stanislav Gernát zvolal ešte v noci na utorok krízový štáb, ktorý zasadal aj včera ráno. „Podarilo sa nám vybaviť, že dostaneme vyhrievané stany, na ubytovanie pripravujeme požiarnu zbrojnicu a budovu štátnych lesov. Zatiaľ všetkých, čo prišli o príbytky, dočasne prichýlila rodina,“ povedal Gernát. V obci zatiaľ zorganizovali zbierku šatstva a nešťastným obyvateľom miestnej osady zabezpečili aj teplé jedlo.

"Našťastie je tu dosť ľudí, ktorí sú ochotní pomáhať. Ani počasie nám nepraje, takže ubytovanie riešime, ako sa dá. Objednali sme od civilnej ochrany aj lehátka, všetko sumarizujeme a organizujeme. Našťastie nebol nikto zranený ani neprišiel o život,“ doplnil starosta. Spresnil, že o bývanie prišlo 114 ľudí, z toho 45 detí do 15 rokov.

Starosta hovorí, že obec s 1 400 obyvateľmi teraz čaká ťažká skúška. „To najhoršie je ešte pred nami, lebo týmto ľuďom treba zabezpečiť bývanie, ale zároveň aj zlepšiť podmienky v osade, a to sa nedá spraviť za deň ani za mesiac,“ konštatuje Gernát.

Na mieste v utorok pomáhali aj ľudia z Červeného kríža, z územného spolku v Bardejove. „Pomôžeme ošatením aj dekami. Odevov je zatiaľ dosť, no problém môže nastať neskôr. Poskytneme aj trvanlivé potraviny,“ povedal koordinátor pre krízový manažment Marián Záhorec. Dôležité je podľa neho to, aby mali ľudia, ktorí prišli o strechu nad hlavou, čo jesť, piť a kde skloniť hlavu.

Potom príde ďalšia pomoc. „Poskytneme čistiace a hygienické prostriedky, na situáciu dohliadne aj regionálny úrad verejného zdravotníctva. Mám správy aj o tom, že pomôcť chcú aj iné mimovládky, či už ošatením, alebo finančne,“ povedal Záhorec.

Akoby úplne z iného súdka znie reakcia na možnú pomoc nešťastným ľuďom a obci od Prešovského samosprávneho kraja (PSK). Veronika Fitzeková, hovorkyňa PSK tvrdí, že zákony im pomoc neumožňujú. „Podľa platnej legislatívy im nemáme ako pomôcť a tým pádom to teda nie je v kompetencii vyšších územných celkov,“ hovorí. Jozef Guliga zo sekretariátu primátora okresného mesta Bardejov povedal, že v tejto veci by podľa neho mal konať okresný úrad. V čase, keď denník Pravda kontaktoval okresný úrad, už jeho zamestnanci nepracovali a vyjadrenie sa nám nepodarilo získať.

V utorok v osade ľudia, ktorí prišli o strechu nad hlavou, ratovali zo zhorených chatrčí, čo sa dalo. Veci, ktoré sa ešte dali použiť, a železo dávali bokom. Z niektorých trosiek ešte slabo stúpal dym. „Nie je mi veľmi do reči, vidíte, že som o všetko prišiel,“ povedal jeden z osadníkov. O niečo zhovorčivejší bol Michal Miko. Jeho domček je dobre vybavený, nechýba ani murovaná kúpeľňa s novou vaňou a splachovacím záchodom. „Bývam tu od roku 1981. Krov mi prehorel a čo bolo použiteľné, tak je zatopené. Je jasné, že tu sa už bývať nedá,“ povedal starší muž a už vie, že minimálne časť svojho príbytku bude musieť zbúrať. Zatiaľ býva u dcéry, ktorá má murovaný dom. „Bola tu sociálna pracovníčka. Povedala, že zatiaľ mám bývať u dcéry, kým nebudú vyhrievané stany alebo unimobunky. Je to katastrofa, lebo o bývanie prišlo 17 rodín,“ bedákal starší muž.

„Hasiči robili, čo mohli, ale proti silnému vetru nemali šancu, plamene sa rýchlo šírili. Viem, že aj starosta robí, čo môže, pomáhal tu do noci, rovnako aj bieli obyvatelia,“ dodal Miko. „My sme starší, pár dní vydržíme, ale čo tí, ktorí majú veľa detí. Dobre, že to nebolo v noci, keď všetci spia. Mám 800-eurovú pôžičku, aby sme mohli slušnejšie bývať, a teraz je to preč. Ešteže môžeme pracovať na obecných službách,“ dodal na záver Miko.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #rómsko osada #Malcov