Situáciu v Malcove komplikujú nevysporiadané pozemky

Zhorených 19 obydlí v obci Malcov v Bardejovskom okrese sú už minulosťou, v stredu ich torzá zbúrali stroje, ktoré objednal starosta obce Stanislav Gernát.

01.04.2015 17:50 , aktualizované: 19:28
Malcov, domy Foto: ,
Zvyšky chatrčí deň po požiari.
debata (64)

„Z niektorých zostali steny, ktoré mohli každú chvíľu spadnúť, preto ich bolo treba odstrániť,“ povedal starosta. Podľa neho bude teraz prioritou vyriešiť bývanie pre 114 Rómov zo 17 rodín, ktorých požiar pripravil o strechu nad hlavou. Problémom sú však nevysporiadané pozemky.

Prečítajte si glosu Martina Krna Tiene požiaru.

„Ani unimobunky nemôžeme a nechceme postaviť na nevysporiadaných pozemkoch. Dúfam, že sa nám tento problém podarí vyriešiť čo najskôr. Časť pozemkov je obecných, ale treba zmeniť ich charakter,“ dodal starosta s tým, že rodiny, ktorým požiar zničil obydlia, bývajú zatiaľ u príbuzných. Obec im poskytla okrem stravy aj hygienické potreby.

Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák, ktorý v stredu do dediny prišiel, sľúbil, že poškodení dostanú od štátu jednorazovú finančnú výpomoc 100 až 200 eur na rodinu. Štát takúto dávku poskytuje v krízových situáciách. Peniaze však adresuje obci ako osobitnému príjemcovi a použijú sa na stravu a iné potreby.

Podľa Polláka je teraz na predstaviteľoch Malcova, aby vytypovali vhodné pozemky, na ktorých sa môže vytvoriť nové bývanie pre Rómov. „Očakávame však, že občania, ktorí prišli o strechu nad hlavou, budú pristupovať aktívne pri riešení vlastnej situácie. V takom prípade od nás môžu očakávať pomoc,“ vysvetlil Pollák s tým, že akákoľvek pomoc zo strany úradu splnomocnenca bude majetkom obce. „Treba priznať aj to, že obydlia boli postavené nelegálne, navyše pri ochrannom pásme potoka. Preto pri výstavbe nových musíme postupovať legálne,“ spresnil Pollák. Podľa prednostu Okresného úradu v Bardejove Miroslava Bujdu Malcovu už pomohli a budú pomáhať aj naďalej. Ešte počas noci, keď došlo k požiaru, poskytli deky a spacie vaky. „K dispozícii sú však len dva vyhrievané stany, každý s kapacitou pre 12 ľudí. No ani tie zatiaľ nemôžeme použiť vo veternom počasí, aké teraz panuje,“ vysvetlil Bujda.

Pracovníci Červeného kríža v stredu doviezli do obce trvanlivé potraviny za 400 eur. K pomoci sa pripojili aj iné mimovládky. „Teraz budú dôležité hygienické prostriedky nielen pre dospelých, ale aj zhruba pre desať úplne malých detí, či už ide o jednorazové plienky alebo obrúsky,“ spresnil koordinátor Červeného kríža Marián Záhorec. Vo štvrtok má hygienické potreby nakúpiť organizácia Člověk v tísni, po sviatkoch sa po vzájomnej dohode tejto úlohy ujme Červený kríž.

© Autorské práva vyhradené

64 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #Malcov