V Poprade bude fakulta priemyselného inžinierstva

V Poprade by mali od 1. septembra 2016 zriadiť Fakultu priemyselného inžinierstva Univerzity Mateja Bela (UMB).

05.04.2015 10:42
debata (51)

„Máme podpísané memorandum o vysokom školstve s Univerzitou Mateja Bela a významnými podnikateľskými subjektmi,“ informoval popradský viceprimátor Igor Wzoš.

Práve zástupcovia firiem pôsobiacich v Poprade spolupracujú na študijnom vyučovacom procese. Ten by mal byť postavený na potrebách daných firiem.

„Je to zavŕšenie 25-ročného úsilia vedení mesta pred nami, ktoré sa o to snažili,“ povedal Wzoš. Podľa neho sa Poprad v budúcnosti môže stať univerzitným mestom.

„Tam, kde sú univerzity, sú mladí ľudia, a často ostávajú v meste svojho štúdia a vytvárajú istý kolorit. Študentské mestá sú trochu iné, sú viac dynamické a to chceme v tomto meste dosiahnuť,“ uviedol viceprimátor.

Podľa rektora Univerzity Mateja Bela Vladimíra Hiadlovského nepôjde o fakultu s veľkým počtom študentov. „Zameriame sa skôr na kvalitu. V ročníku by mohlo byť možno takých 50 študentov,“ povedal.

Nový odbor v Poprade bol vytvorený na základe požiadaviek miestnych firiem, aby čo najlepšie zodpovedal potrebám výrobných závodov.

Tie už dlhší čas pociťujú nedostatok strojníckych či elektrotechnických inžinierov. Mesto sa chce aj takýmto spôsobom postarať o to, aby mladí z mesta neodchádzali, mali tu prácu a tiež možnosti na bývanie.

„Jednou z našich vízií je, aby v Poprade ročne pribudlo 50 až 90 bytov, ktoré by boli dostupné pre každého,“ informoval Wzoš. „Veľmi si želám, aby sa Poprad stal univerzitným mestom,“ uzavrel.

V Poprade už má od roku 1992 Ekonomická fakulta UMB v Banskej Bystrici svoje detašované pracovisko. To sa v roku 2007 transformovalo na Inštitút manažérskych systémov, ktorý má v súčasnosti takmer 500 študentov na všetkých stupňoch a vo všetkých formách štúdia.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Poprad #univerzita