Protestujúci Rómovia v Michalovciach žiadali odstúpenie ministra Kaliňáka

Odvolanie košického krajského riaditeľa polície Juraja Leška a odstúpenie ministra vnútra Roberta Kaliňáka dnes žiadalo na námestí v Michalovciach okolo 250 Rómov, ktorí sa zišli na protestnom zhromaždení proti zásahu polície v obci Vrbnica.

10.04.2015 16:15
rómovia, protest, michalovce Foto: ,
Protestný pochod Rómov v centre Michaloviec.
debata (55)

Protest zorganizovala Strana Rómskej únie na Slovensku. Ako uviedol jej predseda František Tanko, polícia konala neprimerane a neadekvátne len preto, že šlo o Rómov.

Tanko v príhovore k zhromaždeným Rómom označil zásah za brutálny a nezákonný, pričom ošetrenie v nemocnici vyhľadalo 15 obyvateľov rómskej osady Vrbnice. Na to zhromaždení začali skandovať heslá Hanba polícii, Polícia má chrániť a nie biť, Chceme slobodu a ďalšie.

Zhromaždeniu prečítali aj vyhlásenie Strany Rómskej únie na Slovensku, v ktorom poukazujú na to, že polícia pri zásahu vo Vrbnici porušila viaceré práva zakotvené priamo v ústave. Rómovia očakávajú, že sa táto kauza dôkladne vyšetrí.

„Žiadame, aby minister Kaliňák odvolal riaditeľa košickej krajskej polície Juraja Leška, ktorého činia zodpovedným za postup polície. Chceme, aby odstúpil aj Kaliňák, ktorý sa tvári, akoby sa nič nestalo, pritom boli zranení ľudia pri zásahu polície v Moldave nad Bodvou a teraz vo Vrbnici,“ povedal Tanko.

Požadovali, aby polícia dodržiavala najprv sama zákony a potom to vyžadovala od iných. Rómovia na zhromaždení protestovali aj proti politike súčasnej vlády, ktorú kritizovali, že nerealizuje Rómsku reformu z roku 2012, ktorú Slovensku schválila EÚ. Kritizovali, že na zhromaždení sa nezúčastnil splnomocnenec vlády Peter Pollák a ani minister Kaliňák nenašiel odvahu prísť medzi nich.

Zhromaždení Rómovia sa potom vydali na protestný pochod po michalovskej pešej zóne k budove okresného riaditeľstva polície. Tu v podstate zopakovali svoje požiadavky a usporiadane sa vrátili na námestie. Vyjadrili, že chcú pokoj, prácu a slušný život, na čo im však táto vláda nevytvára podmienky.

Potom sa zhromaždenie zmenilo na predvolebnú agitáciu v prospech Strany Rómskej únie na Slovensku s tým, že Rómovia sa musia zjednotiť a dosiahnuť zastúpenie v parlamente. Iba to vraj zaručí, že Rómovia sa budú mať lepšie.

Protestné zhromaždenie i pochod prebiehali bez incidentov. Okrem usporiadateľskej služby v červených vestách z radov Rómov na priebeh zhromaždenia dohliadali aj policajti v krikľavo zelenožltých vestách s nápisom Polícia – Antikonfliktný tím.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Michalovce #Rómovia #protest