Nezávislá komisia à la Nesrovnal

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal si "transparentnosť" a "nezávislosť" konkurzov na obsadenie vedúcich pozícií v mestských podnikoch predstavuje svojským spôsobom.

10.04.2015 19:28
Ivo Nesrovnal Foto: ,
Bratislavský primátor Ivo Nesrovnal.
debata (11)

Poslancom v rámci štvrtkového rokovania o rozpočte dal rozdať materiál, podľa ktorého by na tento účel mala byť vytvorená výberová komisia. Mala by mať celkovo 11 členov, pričom piatich z nich by nominoval on sám z radov úradníkov magistrátu. Zvyšných šesť by mali delegovať jednotlivé poslanecké kluby, každý po jednom. Bez ohľadu na to, či má klub štyroch, či 14 poslancov. Perličkou pritom je, že šiesty poslanecký klub s názvom Praví poslanci vznikol v mestskom parlamente len pred niekoľkými dňami a vedie ho Nesrovnalova pravá ruka, viceprimátor Milan Černý. Väčšinu v komisii by tak tvorili ľudia, ktorí sú Nesrovnalovi buď blízki, alebo priamo podriadení.

„Pre každé hlasovanie výberovej komisie by si takto pán primátor pohodlne zabezpečil nadpolovičnú väčšinu. A do podnikov by tak dostal výhradne svojich ľudí,“ upozornil poslanec Martin Borguľa z Klubu pre Bratislavu. Dodal, že podľa neho Nesrovnal plánoval dať o návrhu narýchlo hlasovať a schváliť ho v rámci bodu Rôzne.

„Až keď sa mu mnohí poslanci začali nahlas smiať, vraj čo toto má znamenať, začal sa vyhovárať, že sa k nám materiál dostal omylom,“ dodal Borguľa. Zdôraznil však, že návrh mal všetky náležitosti schvaľovaného dokumentu, vrátane uvedeného dátumu prerokovania zastupiteľstvom 9. apríla 2015.

„Tento primátorov pokus bol naozaj nešťastný,“ pripustil aj poslanec Ján Hrčka z Bratislavského klubu. „Keď však vzápätí videl pobúrené reakcie poslancov a vypočul si našu žiadosť o prestávku, predniesol oficiálne stanovisko, že išlo len o informačný materiál a stiahol ho,“ doplnil. A pripomenul, že výber komisie by muselo aj tak schváliť mestské zastupiteľstvo hlasmi aspoň 23 z celkového počtu 45 poslancov.

Mesto je vlastníkom alebo má podiel v troch najväčších mestských firmách – Bratislavskej vodárenskej spoločnosti, Dopravnom podniku Bratislava či v podniku Odvoz a likvidácia odpadu, ktoré majú ročný obrat niekoľko miliónov eur. Ďalšími menšími podnikmi s účasťou mesta sú napríklad Metro Bratislava, Bratislavská integrovaná doprava a podobne. Primátor Nesrovnal bezprostredne po nástupe ohlásil rozsiahle výmeny v ich vedeniach.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Ivo Nesrovnal