Mesto Poprad začína boj s bilbordami

Mesto Poprad si posvietilo na bilbordy na svojom území a pravdepodobne zníži ich počet. Zavádza nové pravidlá, zmiznúť by mali aj čierne stavby.

13.04.2015 10:59
bilbordy Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Doviedla ho k tomu novelizácia stavebného zákona, ktorá umožňuje samosprávam účinnejšie regulovať bilbordy a reklamné plochy. „Nemáme záujem za každú cenu zlikvidovať všetky bilbordy v meste. Chceme, aby boli na vhodných miestach. V prvom rade musíme sledovať bezpečnosť.

Z pohľadu bežných ľudí je určite veľmi dôležitá aj estetika,“ uviedol pre médiá viceprimátor Popradu Pavol Gašper. Mesto sa rovnako zameria aj na čierne reklamné stavby, spolupracovať bude s Asociáciou vonkajšej reklamy.

„Začali sme si robiť inventúru všetkých bilbordov, velikánskych reklamných plôch, ktoré majú približne päťkrát dva a pol metra. Máme ich viac-menej spočítané, vieme, kde sú. Je ešte potrebné dopracovať podrobnejšiu identifikáciu, na akých pozemkoch sa nachádzajú, kto je ich majiteľom, a podobne,“ povedal Gašper. O tom, koľko bilbordov zmizne, zatiaľ hovoriť nechce.

Najprv bude mesto komunikovať s dopravnými inžiniermi i dopravnou políciou. Prihliadať bude na dopravnú bezpečnosť, ako aj na technické normy. „Okrem toho je tu aj statická bezpečnosť. Stretávame sa s tým, že bilbordy, aj tie načierno postavené, sú len na nejakých provizórnych rúrkach a pri silnom vetre môžu ohroziť svoje okolie,“ vysvetlil viceprimátor. Dôležitá je podľa neho tiež estetika, teda celkový pohľad na mesto a ulice.

V Poprade je v súčasnosti približne dvesto veľkých bilbordov

V Poprade je v súčasnosti približne dvesto veľkých bilbordov. Do reklamných plôch musí mesto započítať aj menšie tabule umiestnené na rozličných konštrukciách, vrátane stĺpov verejného osvetlenia. „Najhustejšie zoskupenie bilbordov je na plote Tatravagónky pozdĺž výpadovky na Matejovce a na obchodných centrách. Sú na súkromných plotoch,“ povedal Gašper. Keďže však neznamenajú veľké riziko pre vodičov, dopravu a ľudí, mesto ich nateraz necháva tak.

Nové pravidlá pre umiestňovanie bilbordov chce samospráva zakomponovať do územného plánu, ktorý sa práve pripomienkuje. Vyjadriť k návrhu sa bude môcť nielen verejnosť, ale aj obchodníci, obchodné domy a bilbordové spoločnosti. V súlade s budúcim územným plánom budú potom následne postupovať aj úradníci na stavebnom úrade. „Potom sa začne veľké upratovanie.

Prejdeme bilbord za bilbordom a budeme dôsledne vyžadovať, aby boli všetky bilbordy v súlade s územným plánom. Ak sa nejaké bilbordy do týchto pravidiel nezmestia, budú musieť odísť preč,“ vysvetlil popradský viceprimátor.

Hlavným cieľom je odstránenie čiernych reklamných stavieb

Mesto Poprad vstúpilo do rokovania aj s Asociáciou vonkajšej reklamy, ktorá združuje viacero významných spoločností na trhu s bilbordmi. „Sme presvedčení, že mesto Poprad sa v tejto veci stane príkladom spolupráce aj pre ostatné samosprávy. Naším spoločným cieľom je vytvorenie "pasportov“ pre jestvujúce plochy a vytvorenie korektných pravidiel do budúcnosti.

Hlavným cieľom je odstránenie čiernych reklamných stavieb, ktoré v meste v posledných rokoch vyrástli. Sme presvedčení, že v horizonte jedného až dvoch rokov obyvatelia Popradu uvidia reálne kroky, ktoré znížia reklamný smog v meste,“ uviedol Ivan Akimov z BigMedie, člena asociácie. Pre mesto to podľa neho navyše prinesie finančné odbremenenie. Náklady spojené s odstránením stavieb a stavebnou administratívou bude totiž znášať asociácia.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Poprad #bilbordy