Mesto Martin žiada o dovolanie v spore s cyperskou firmou

Primátor Martina Andrej Hrnčiar v utorok podal na Generálnej prokuratúre SR podnet na mimoriadne dovolanie voči rozhodnutiu Najvyššieho súdu SR v spore s cyperskou schránkovou firmou.

14.04.2015 15:50
Andrej Hrnčiar Foto: ,
Primátor Martina Andrej Hrnčiar.
debata (6)

Spor medzi Martinom a cyperskou firmou sa ťahal šestnásť rokov. Cyperská firma súdnou cestou žiadala milióny eur ako hodnotu majetku plus úroky, ktorý malo mesto vložiť do akciovej spoločnosti Lyžiarske stredisko Martinské hole ešte v roku 1995.

V ťahajúcom sa spore súdy, vrátane Najvyššieho súdu SR, už štyrikrát rozhodli v prospech mesta Martin. V roku 2009 však šesť dní pred uplynutím ročnej lehoty podal voči rozhodnutiu Najvyššieho súdu SR mimoriadne dovolanie vtedajší zástupca generálneho prokurátora Ladislav Tichý, podľa martinskej radnice s odôvodnením, že si to vyžaduje záujem štátu.

Mesto Martin malo za bývalého primátora Stanislava Bernáta v roku 1995 vložiť do spoločnosti Lyžiarske stredisko Martinské hole nepeňažný vklad v podobe martinského hotela Turiec a chaty Magistrát. Podľa Hrnčiara však katastrálny úrad odmietol vklad nehnuteľností, pretože rovnaké nehnuteľnosti martinská radnica vložila do mestom vytvorenej spoločnosti Turiec a majetok následne predala novému majiteľovi.

Pôvodným majiteľom niekoľkomiliónovej pohľadávky bol žilinský podnikateľ Martin Gargulák, ktorý ešte v roku 2010 vyhlásil, že pohľadávku predal nemenovanej cyperskej firme.

Mesto Martin musí cyperskej schránkovej firme zaplatiť 8,3 milióna eur

Najvyšší súd SR totiž rozhodol v prospech cyperskej schránkovej firmy, ktorej musí mesto Martin teraz zaplatiť 8,3 milióna eur. "V utorok som urobil prvý krok a podal som tento podnet na podanie mimoriadneho dovolania generálnemu prokurátorovi.

Chcem veriť, že teraz sa generálna prokuratúra skutočne postaví na ochranu verejného záujmu, že sa postaví na stranu spravodlivosti a na ochranu obyvateľov mesta Martin a nebude, tak ako v minulosti, obhajovať záujmy cyperskej schránkovej firmy," povedal dnes pred budovou Generálnej prokuratúry SR v Bratislave Hrnčiar.

Mesto Martin požiadalo o pomoc aj štát

Martinu po prehratom spore s cyperskou firmou hrozí nútená správa a zablokovanie účtov, rozsudok je totiž už vykonateľný. Hrnčiar preto dnes podal aj podnet na odklad vykonateľnosti rozsudku. „Ak by sa s týmto generálny prokurátor stotožnil, tak tento rozsudok, ktorý je teraz vykonateľný, by vykonateľný nebol, až do ďalšieho rozhodnutia Najvyššieho súdu SR a preskúmania celej veci,“ povedal Hrnčiar.

V prípade, že mesto bude musieť cyperskej schránke zaplatiť 8,3 milióna eur, hrozí Martinu nútená správa a mesto by to mohlo podľa Hrnčiara priviesť až ku kolapsu. Pre mesto by to znamenalo zvyšovanie daní, nečerpanie eurofondov, ale napríklad aj zdražovanie autobusovej dopravy, koniec podpory dôchodcov či úplnú stratu suverenity mesta.

Mesto Martin preto požiadalo o pomoc aj štát. Primátor Hrnčiar ešte uplynulý piatok požiadal o stretnutie premiéra Roberta Fica, hovoriť s ním chcel o možnosti dlhodobej návratnej pôžičky od štátu, aby sa mesto vyhlo nútenej správe.

Fico zareagoval slovami, že v spore rozhodol Najvyšší súd SR. „Mám zaškrtiť predsedníčku súdu alebo pod trestom smrti prinútiť senát najvyššieho súdu, aby zmenil rozhodnutie? Čo má premiér spoločné s tým, že Martin prehral nejaký spor?“ spýtal sa Fico. Hrnčiara slová premiéra pohoršili, považuje ich za neprimerané a nemiestne.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Martin #mesto #dovolanie