Ministerstvo nepovolí prieskum ložísk uránu pri Košiciach

Ministerstvo životného prostredia definitívne nepredĺži povolenie na prieskum ložísk uránu v lokalite Jahodná-Kulišková pri Košiciach. Novinárov o tom dnes informoval minister životného prostredia Peter Žiga.

16.04.2015 12:29
Peter Žiga, minister životného prostredia Foto: ,
Minister životného prostredia SR Peter Žiga oznámil, že Ministerstvo životného prostredia SR definitívne nepredĺži povolenie na prieskum ložísk uránu v lokalite Jahodná-Kulišková pri Košiciach
debata (8)

Podľa neho sa týmto končí desaťročné obdobie, ktoré traumatizovalo obyvateľstvo v regióne. „Od pondelka definitívne zaniká v lokalite prieskumné územie,“ povedal. Žiga taktiež vyhlásil, že štát je pripravený aj na riziko prípadnej arbitráže zo strany spoločnosti Ludovika Energy, ktorá o predĺženie prieskumu ministerstvo žiadala. „Neobávame sa arbitráže alebo súdov. Postupovali sme v súlade s platnými zákonmi,“ povedal minister Žiga.

Spoločnosť Ludovika Energy robí prieskum v lokalite Jahodná od roku 2005 a povolenie platilo do roku 2009, potom bolo predĺžené a jeho platnosť sa skončila. Spoločnosť však požiadala o ďalšie predĺženie o ďalších desať rokov – až do roku 2025, ministerstvo životného prostredia však vo februári tohto roka žiadosti nevyhovelo. Ludovika napadla rozhodnutie a žiadala o prehodnotenie rozhodnutia v rozkladovom konaní.

Proti prieskumu a využívaniu ložiska uránovo-molybdénových rúd v prímestskej rekreačnej oblasti Košíc na Jahodnej sa od začiatku zdvihla vlna občianskeho odporu. Proti ťažbe uránu na Jahodnej vedú ochranári, ale aj obce a ich obyvatelia kampaň už od roku 2005. Pod petíciu za zákaz ťažby uránu sa podpísalo približne 100 000 ľudí a 40 miest a obcí.

V súvislosti s odporom obyvateľstva voči možnosti ťažby uránu iniciovali v minulom roku predseda vlády Robert Fico a minister Žiga zákaz ťažby rádioaktívnych látok na území Slovenska. Výnimkou sú len prípady, keď ťažbu odsúhlasia v miestnom referende obyvatelia obcí, v katastroch ktorých sa ložiská nachádzajú. Iba v prípade pozitívneho výsledku môžu ťažiarske spoločnosti žiadať od banského úradu povolenie ťažiť. Návrh schválil parlament 3. júna 2014.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #urán #Jahodná #ministerstvo životného prostredia #Peter Žiga